Sign In

Бесплатни уџбеници за дјецу из вишечланих породица

Објављено:


Министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Соња Давидовиће, рекла је да Министарство породице, омладине и спорта од 2007. године обезбјеђује бесплатне уџбенике за одличне ученике основних школа од трећег до деветог разреда из породица са четворо и више дјеце, те је до сада за више од 18.700 комплета уџбеника издвојено 2.250.000 КМ.

Буџетом за ову годину за бесплатне уџбенике планирано 250.000 КМ. Сваке године Министарство породице, омладине и спорта и Министарство просвјете и културе потписују протокол којим се дефинишу заједничке обавезе када је ријеч о набавци уџбеника.

"Циљ пројекта је да се помогне родитељима, али и награде одлични ученици да бисмо их мотивисали да постижу још боље резултате", рекла је Давидовићева.

За бесплатне уџбенике за све ученике првог и другог разреда основних школа, те ученике од трећег до деветог разреда који су треће и сваке наредно дијете у вишечланим породицама Влада Срске ће за ову годину издвојити три милиона КМ.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић навела је да би, према тренутним подацима за школску 2020/21. годину, требало обезбиједити уџбенике за око 9.400 ученика првог и 9.450 ученика другог разреда, те 10.275 ученика из породица са троје и више дјеце.

"За то је потребно око 2,5 милиона КМ, а буџетом је планиран већи износ због ученика побједника републичких такмичења", рекла је Тривићева на конференцији за новинаре.
Она је додала да има информацију од Савеза општина и градова Српске да ће један број јединица локалне самоуправе обезбиједити уџбенике за дјецу из социјално угрожених породица, а у складу са могућностима.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.