Sign In

Министар Соња Давидовић посјетила Волонтерски сервис Републике Српске

Објављено:

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Соња Давидовић, посјетила је данас Волонтерски сервис Републике Српске и разговарала са тридесетак волонтера о пројектима младих и волонтирању у локалној заједници.

Сједиште Волонтерског сервиса Републике Српске је, већ двије године, у Удружењу грађана “Ц.Е.З.А.Р.” из Српца, које окупља 15 чланица, а у бази србачког удружења налази се чак 450 младих људи који су до сада прошли кроз разне волонтерске активности.

“Волонтирање је значајна активност која је од општег интереса за Републику Српску и наше министарство је у протекле четири године издвојило значајна средства за ову област и подршку организацијама које се баве волонтирањем и младим људима”, рекла је министар Соња Давидовић.

Она је истакла да ће до краја овог мјесеца бити организована велика волонтерска акција која ће обухватити младе из цијеле Српске и додала да ће у октобру бити расписан конкурс за избор најбољих волонтера и најбољег организатора волонтирања који ће бити новчано награђени.

“Иако се волонтеризам проводи без новчане накнаде, младима много значи када их се неко сјети и примијети њихов рад, што је разлог да их наградимо на овакав начин”, истакла је Давидовић.

Тања Шњегота, извршни директор Волонтерског сервиса и Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“, подсјетила је да је њихово удружење 2019. године проглашено за најбољег организатора волонтирања у Републици Српској а већ наредне године постало је сједиште Волонтерског сервиса РС што довољно говори колико интензивно и предано раде са волонтерима.

“Данас смо причали о кампањи “Буди другачији, блокирај хејт” која је тренутно актуелна и разговарали са младима о томе због чега су активни и зашто би требало да се више активирају и волонтирају. Уједно смо послали поруку да су волонтери млади људи великог срца”, истакла је Шњегота.

Немања Краљ, дугогодишњи члан Цезара, каже да се волонтирањем отварају нова врата у животу и стичу бројна познанства.

“Као једну од најљепших акција памтим омладинску размјену и дружење са младима из Травника и Сарајева и изградњу два нова омладинска парка, јер до тада нисмо имали ниједан у Српцу”, рекао је Немања.

Већ неколико година активан волонтер у Цезару је и Ирина Кљајчин која каже да су све волонтерске акције лијепе и корисне и истиче да су волонтери особе које воле да помажу другима и чине добра дјела.

“Доста младих не разумије шта је волонтирање и мисли да су волонтери бесплатна радна снага, али то није тако. У лијепом сјећању остала ми је посјета младих из Белгије који су десет дана боравили на Бардачи гдје смо се добро дружили и упознали”, рекла је Ирина.

Данашњем сусрету са младима присуствовао је и замјеник начелника општине Србац, Владимир Гужвић, који је рекао да је поносан што у Српцу има доста омладине која је вољна да се укључи у волонтерски рад.

“Они тиме показују вољу да своје добре идеје подијеле са локалном заједницом и помогну у њиховој реализацији. Општинска управа је вољна да све друштвено-корисне акције подржи и тако ће остати у наредном периоду. Поред подршке оваквим удружењима, имамо доста мјера пронаталитетне политике којима покушавамо што више задржати омладину у оквиру локалне заједнице јер је то основа за будући развој”, рекао је Гужвић.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.