Sign In

Почела кампања "БУДИ ДРУГАЧИЈИ, БЛОКИРАЈ ХЕЈТ"

Објављено:

​Министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Соња Давидовић, изјавила је данас да кампања под називом "Буди другачији, блокирај хејт" има за циљ да укаже на све оне негативне посљедице које носи говори мржње, посебно међу младим људима када су у питању друштвене мреже и било које друге врсте интернет платформи.


"Имало смо сви прилику да пратимо и одређене случајеве који су имали фаталне посљедице гдје су били у питању млади људи који су се суочавали са различитим врстама, првенствено сајбер насиља, затим говора мржње и других облика јавног притиска, а нису се успијевали носити с тим", рекла је Давидовићева, након округлог стола који је означио и почетак ове кампање.

Она је изразила наду да ће кампања дати резултате, али и напоменула да је ријеч дуготрајном процесу.

"Не заносим се идејом да ћемо успјети овај проблем рјешити у неком кратком периоду. Ово је кампања која мора да траје и можда је покренута у право вријеме, с обзиром на скори почетак изборне кампање. Апелујем и на политичаре и на носиоце јавних функција да се уздрже од било каквог говора мржње", нагласила је Давидовићева.

Омбудсман за људска права БиХ, Љубинко Митровић, истакао је да у БиХ има говора мржње, те изразио бојазан да ће га бити још дуго на простору БиХ. Он је навео да Институција омбудсмана за људска права прошле године урадила извјештај о говору мржње у БиХ.

Каже да се не треба се заности идејом да ће говор мржње престати за мјесец или за годину, већ бити свјестан да борба против ове негативне појаве представља дуготрајан процес како би се дошло до рјешења.

Митровић је позвао све јавне личности да осуде говор мржње, поготово у времену предизборне кампање, нагласивши да ово друштвено зло не трпи ћутање већ тражи јасну осуду.

"Често говор мржње не представља кривично дјело, него прекршај. Када говоримо о најтежим облицима говора мржње, они су дефинисани и чини ми се да имамо добар законодавни оквир који треба дорађивати", навео је Митровић.


Инфлуенсерка Бојана Мутић је рекла да је ова тема за њу лично, као и за све људи који се баве неком врстом јавног посла, веома важна, јер су свакодневно изложени насиљу овог типа.

"Ја једино имам бојазан да ће било која кампања, а учествовала сам у много њих, допријети до великог броја људи које називамо хејтерима. Из разлога што ти људи једноставно не разумију да се те поруке односе на њих, зато што је њихов начин изражавања њима природан. Сматрам да је кампања добра и потребна, али бих вољела када би овакве кампање, осим обраћања злостављачима, биле истовремено фокусиране и на жртве злостављања. Потребно је и да се дјеца едукују у школама, али и одрасли да се упуте како да се поставе према том проблем и како да га превазиђемо, како да не полудимо од тога да свако има право да нам напише шта год жели, како да се носимо са тим увредама, да нас науче системима комуникације, да сталожено одогварамо, и како да на сваком могућем нивоу превазиђемо тај проблем. Осим тога, не би било лоше када би нама био јаснији правни пут" нагласила је Мутић.

Пјевач и инфлуенсер, Сергеј Пајић, који је, такође, заштитно лице кампање против говора мржње, каже да је од десете године пред камерама.

"Увијек ме је привлачила популарност, а велику улогу у томе играју и родитељи који су ми говорили да имају и добре и лоше стране јавног живота, тако да сам био припремљен на све хејт коментаре. Ја сам их игнорисао, брисао, до прије годину дана, када је то прешло и у физички контакт, гдје су ме ти исти хејтери гађали камењем. Кад је снијег, ставе камење у грудву па ме гађају, просипају воду по мени у тржним центрима… Мислим да је ова кампања у прави тренутак покренута, јер друштвене мреже су све утицајније код млађих узраста. " рекао је Пајић.

Предсједник Омладинског савјета Републике Српске, Младен Пјевчевић, истакао је да ће ова организација пружити подршку кампањи „Буди другачији, блокирај хејт“ и да ће кроз активности у наредном периоду промовисати талентоване и успјешне младе људи који треба да доминирају у јавном простору и буду узор новим генерацијама. 

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.