Sign In

Пријем за награђене ученике поводом Дјечије недјеље

Објављено:


Министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Соња Давидовић, уприличила је пријем за ученике и наставнике двије основне и једне средње школе који су снимили најбоље видео спотове о теми "Дјечија права", поводом Недјеље дјетета.

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске упутило је допис свим основним и средњим школама да ангажују своје ученике, наставнике и професоре и сниме кратке видео снимке поводом Недјеље дјетета, а од пристиглих 90 снимака изабрана су три најбоља чији су аутори из Основне школе „Иво Андрић“ Бањалука, Основне школе „Петар Петровић Његош“ из Масловара и Средњошколског центра „Иво Андрић“ из Вишеграда добили  новчану награду од 1.000 КМ.

Давидовићева је рекла да сваке године у периоду Недјеље дјетета Министарство породице, омладине и спорта расписује конкурс, истичући да су у ранијем периоду награђивали литерарне радове које су писали ученици основних и средњих школа у Републици Српској на тему значај и важност поштовања дјечијих права.

„Ове године смо се одлучили за нешто другачији концепт гдје смо ученицима сугерисали да сниме кратке видео снимке у којима би говорили о овој теми и наградили три најбоља рада и ученике из Вишеграда, Бањалуке и Масловара са по 1.000 КМ. Претходних година практиковали смо и централну манифестацију поводом обиљежавања Дјечије недјеље. Сада то нисмо били у могућности због цијеле ситуације са пандемијом вируса корона, али трудимо се на све могуће начине да обиљежимо овако значајне датуме“, рекла је Давидовићева.

Ученик деветог разреда основне школе „Иво Андрић“ из Бањалуке, Никша Декић, каже да заједно можемо све , како и гласи слоган овогодишње „Недјеље дјетета“.

Он је поручио и одраслима и дјеци „од рођења до 18 буди дијете, заволи звијезде, а у души буди дијете довијек и тако ћеш постати велики човјек“.
Ученица  Средње школе „Иво Андрић“ из Вишеграда, Марија Синђелић, каже да је задовољна како је одговорила на постављени задатак, те да је велика част и задовољство учествовати у овако озбиљном пројекту јер су у питању дјечија права.

„Сва дјеца имају основна права, ми смо представили нека од њих, право на љубав, право да буду исти да буду другачији, право на њихову традицију, нисмо имали довољно времена да прикажемо сва права која дјеца имају, мада сматрам да смо коректно одговорили на задатак“, рекла је ова средњошколка из Вишеграда.

Ученица осмог разреда Основне школе „Петар Петровић Његош“ из Масловара, Анастасија Павловић, је истакла да је било јако занимљиво одговорити ово задатку, захваливши се својим пријатељима- глумцима који су помогли у снимању видео-спота.
Она је додала са су у свом видео садржају говорили о праву дјеце  на име, образовање, живот, дјетињство и срећу.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.