Sign In

Снажна подршка особама са Даун синдромом

Објављено:

Фудбалска утакмица између женских тимова Даун синдром центра Бањалука и Владе Републике Српске прилика је да се ова дјеца усреће и да се покаже како Влада Српске пружа пуну подршку њиховим родитељима који се боре за боље услове одрастања своје дјеце, изјавила је министар породице, омладине и спорта Српске, Соња Давидовић.

Давидовићева је додала да се ресорно министарство увијек одазива на овакве и сличне манифестације, али и да пружа подршку раду Даун синдром центра Бањалука.

"Желимо првенствено да пружимо подршку њиховим храбрим родитељима који се труде на све начине да обезбиједе својој дјеци боље услове за одрастање, потпуну социјализацију и достојанствен живот", рекла је Давидовићева која је наступила у тиму Владе Српске на утакмици чији је циљ борба против дискриминације особа са Дауновим синдромом.

Према њеним ријечима, Министарство је и прошле године подржало утакмицу, а ове године је било спонзор, те је обезбиједило опрему за све учеснике спортског догађаја који је организован у Универзитетској спортској дворани у Студентском кампусу.

Директор Даун синдром центра Бањалука, Зоран Јелић, рекао је да је ово несвакидашњи дан и да се овим двоструко руши дискриминација према особама са Дауновим синдромом и према женама.

"Центар је формирао тим дјевојака са Дауновим синдромом и ове особе имају прилику да искажу свој потенцијал, да ојачају самопоуздање и да друштвена заједница схвати да Даунов синдром није болест већ стање и да се те особе могу укључивати у све друштвене сфере", нагласио је Јелић.

Он је подсјетио да је 2016. године на Јахорини почео рехабилитациони програм за особе са Дауновим синдромом под покровитељством тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика, а 2019. под покровитељством предсједника Српске Жељке Цвијановић први пут су особе са Дауновим синдромом организовано летјеле авионом.

Јелић је навео да се први пут у Европи дешава да тим особа са Дауновим синдромом игра против представника Владе, што говори о томе да Влада Српске воли ове људе онакве какви јесу.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.