Sign In

УСВОЈЕНА ОМЛАДИНСКА ПОЛИТИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ОД 2023. ДО 2027. ГОДИНЕ

Објављено:

​Омладинском политиком Републике Српске од 2023. до 2027. године, коју је усвојила Влада Републике Српске на посљедњој сједници, дефинисана су 4 стратешка циља са укупно 15 приоритета и 44 мјере, те 3 стрaтешка пројекта, а за реализацију ове Стратегије планирана су средства у укупном износу од 266.389.000 КМ.


На основу дефинисаних стратешких фокуса и предложене визије развоја, утврђени су сљедећи стратешки циљеви:

1. унаприједити прилике и интерес младих за бољи живот (одржив останак и повратак) у Републици Српској;
2. подстицати иницијативу и одговорно дјеловање младих у заједници;
3. подстицати развијање здравих животних стилова младих и одговорног односа према околини;
4. промовисати изврсност и стварање узора код младих.

Кључни стратешки пројекти су: 

1) успостављање ресусрсног центра за младе
2) програм подршке младим преузетницима „Стартап Српска“
3) успостављање првог научнотехнолошког парка у Републици Српској

Омладинска политика Републике Српске ради се у континуитету од 2006. године, у виду петогодишњих стратешких докумената, тако да је документ који обухвата период од 2023. до 2027. године четврти по реду.  
Визија нове Омладинске политике је Више и боље – по мјери младих - обликујемо Републику Српску тако да пружа све више правих прилика које млади користе за боље образовање, посао, стандард, предузетништво, утицај и стваралаштво.

Ради се о интегрисаном, мултисекторском стратешком документу који дефинише јавне политике и усмјерава развој свих области значајних за младе, те реализацијом стратешких циљева и приоритета води ка побољшању услова живота младих и ствара предуслове за њихов останак у Републици Српској. 

У изради овог документа у радним групама учествовало је 70 представника ресорно надлежних институција, те јавних установа, удружења грађана и омладинских организација и стручњака за области које су значајне за унапређење полажаја младих, а изради је претходило свеобухватно истраживање током 2021. године.

Процес израде документа технички је подржан и путем пројекта EU4CS (EU for Civil Society), те програма задржавања младих у БиХ „Општа мобилизација“ које финансира делегација ЕУ у БиХ, као и од стране Међународне организације за миграције (IOM).

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.