Sign In

“Буди другачији, блокирај хејт“ – панели са младима о говору мржње на интернету

Објављено:

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Соња Давидовић, изјавила је да је циљ кампање "Буди другачији, блокирај хејт", указивање на говор мржње у јавном простору, првенствено на друштвеним мрежама, те што директнији разговори са младима да би се чула њихова мишљења о овом проблему.

"Ово је тек прва фаза када је ријеч о реализацији кампање. Планирамо у наредном периоду развијати активности попут округлих столова или едукација како бисмо директно разговарали са младим људима о проблемима у вези са овом тематиком", навела је Давидовићева, након учешћа на панелу под називом "Позитивни примјери механизма превенције и заштите од говора мржње на интернету".

Она је додала да је до краја године у плану наставак промотивних активности, приказивања промо спотова и промовисање успјешних и талентованих младих људи, као позитивних примјера у друштву који би требало да буду узори новим генерацијама.

Начелник Одјељења за високотехнолошки криминалитет у Управи криминалистичке полиције, Оливије Зимоња, рекао је да Република Српка има у свом кривичном законодавству кривично дјело јавно подстицање и изазивање насиља и мржње.

"Карактеристика сајбер простора је динамика и било би добро да се праћењем те динамике поменута законска одредба стално усавршава и прилагођава", напоменуо је Зимоња.

Он је додао да је, када неки облик понашања није могуће подвести под јавно подстицање и изазивање насиља и мржње, потребно користити и друге законске одредбе, као што су кривична дјела угрожавање сигурности и прогањања.

Зимоња је додао да законодавство Српске познаје и Закон о заштити од клевете и друге законе који пружају правни оквир за инкримисање говора мржње, али и да се ради на специјализовању кадрова који раде на овој проблематици. 

Бојана Мутић, један од инфлуенсера који је активно учествовао у кампањи, сматра да би требало убрзати законске процедуре које третирају ову проблематику и истиче да је свакодневно изложена говору мржње и да је изузетно важно едуковати жртве говора мржње како да се изборе са овим проблемом.

Извршна директорица Волонтерског сервиса Републике Српске, Тања Шњегота, истакла је да је кампања дошла у право вријеме и да је изабран  одличан пут да се стигне до младих.

Један од учесника панела „Искуства и најчешћи облици говора мржње на популарним дигиталним платформама из искуства младих“, Илија Трнинић, извршни директор Института за развој младих и заједнице „Перпетуум мобиле, сматра да је изузетно значајно промовисати позитивне вриједности међу младима и да је важно да се едукују у смислу да знају на који начин реаговати на негативне појаве на друштвеним мрежама. 
 
У првој фази кампање порука да је говор мржње неприхватљива појава у јавном простору је, путем друштвених мрежа, стигла до великог броја младих људи, што је био један од циљева. У наставку ће, у оквиру планираних активности, бити вршене едукације младих а једна од идеја која се чула током панела је да би могао бити израђен приручник који би упутио младе који су кораци када је ријеч о пријављивању говора мржње институцијама.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.