Sign In

Петричевић у Неуму: Убрзати привредну активност

Објављено:

Влада Републике Српске и ресорно министарство спровели су у претходном периоду низ корака чији је циљ убрзање привредне активности у Српској, рекао је министар привреде и предузетништва Српске Вјекослав Петричевић у Неуму.

Петричевић каже да у прилог томе говори и да је усвојенa Стратегија развоја малих и средњих предузећа за период 2021-2027. године, као и Нацрт закона о друштвеном предузетништву који ће се наћи на наредној редовној сједници Народне скупштине Републике Српске.

"У претходном периоду смо подржали све привредне субјекте који су имали смањен обим пословања или им је био забрањен рад током пандемије вируса корона", рекао је Петричевић новинарима у Неуму, гдје је присуствовао конференцији под називом "Побољшање пословног окружења квалитетнијом подршком бизнисима".

Петричевић је подсјетио да је у 2020. години у те сврхе исплаћено 70 милиона КМ те ако се још дода 30 милиона КМ исплаћених на рачуне локалних заједница, онда је то износ од 100 милиона КМ.

Према његовим ријечима, циљ Владе Српске од самог избијања пандемије вируса корона био је да се задржи постојећи број радника.

Он је навео да је у марту прошле у односу на исти мјесец ове године чак повећан број радника за 2.500 до 3.000.

"Такође Законом о подстицајима у привреди Српске, подржали смо 707 привредних субјеката који су повећали плате радницима, што од ступања на снагу закона значи подршку од 12,5 милиона КМ", истакао је Петричевић.

Како је нагласио, у 2020. години су као подршка за набавку нових технологија привредним субјектима исплаћена два милиона КМ.

"Тренутно је на снази јавни позив по истом основу за ову годину, који траје до 7. јуна, за шта је обезбијеђено четири милиона КМ", навео је он.

Петричевић истака да је веома важан и процес дигитализације и трансформације привредних субјеката.

Када је ријеч о пословним инкубаторима, Петричевић је нагласио да је у претходном периоду било одређених активности како са министарствима Српске тако и са међународном заједницом.

Он је додао да томе треба дати посебну пажњу јер су то мјеста у којима се стварају зачеци привредних активности за озбиљнији развој привреде и малог бизниса.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.