Sign In

Плата већа у привреди него у јавној управи: Министар привреде РС Вјекослав Петричевић о економским кретањима

Објављено:

​​​​​

ПРАВИЛНИКОМ о поступку доделе подстицаја за повећање плате радника, који је недавно усвојен, омогућили смо да фирме које су повећале плате добију део уплаћених доприноса назад, као подстицај, каже, у интервјуу за "Новости", Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва РС.

- Верујемо да смо дошли до правилника који разрађује све детаље у вези са применом Закона о подстицајима у привреди РС. Напомињем да ће предузећа своје захтеве моћи да поднесу и после 1. јануара 2020. године. Дошли смо до решења да фирме подносе захтеве електронским путем кроз апликацију која је у фази израде. За реализацију те апликације су била потребна додатна средства, због којих смо морали да сачекамо ребаланс буџета - истиче министар Петричевић.

 

* Да ли је дошло до повећања плата од ступања на снагу Закона о подстицајима у привреди?

- Обавили смо низ консултација са пословном заједницом и дошли до закључка да ово решење представља нови стимуланс за раст зарада у домаћој привреди.

 

* Како оцењујете 2019. годину, у којем смеру су се кретали привредни трендови у РС?

- Глобални трендови ове године нису били повољни, па су чак многе развијене земље бележиле стагнацију, а неке су и на граници рецесије. У таквим околностима привреда у Српској је забележила већином позитивне резултате. Било је и негативних трендова као што је пад индустријске производње, али позитивни трендови су надмашиле негативне. Остварили смо рекордну покривеност увоза извозом у износу од 76 одсто, забележен је знатан пораст плата, нарочито у привреди. Наш циљ и даље остаје исти, а то је да просечна плата у привреди престигне просечну плату у јавној управи, односно да плате у приватном сектору буду веће него у администрацији.

 

* Какве привредне трендове очекујете у 2020. години?

- Економска кретања ће једним делом зависити од глобалних и регионалних економских трендова, а другим делом од нашег рада, ангажмана и улагања. Имаћемо неколико значајних новитета у 2020. години. Од 1. јануара наредне године послодавци ће бити додатно растерећени, јер ће се вршити рефундација накнаде плате за породиљско боловање у износу од 100 одсто од бруто плате.

Очекујемо да ће Закон о подстицајима тек у 2020. години знатно допринети расту плата у привреди, што ће заједно са значајнијим средствима за подстицаје за технолошки развој донекле ублажити ефекте повећања одласка радно способног становништва. Почетком године биће завршен и Регистар подстицаја за привреднике.

 

* Шта грађанима доноси увођење споразумног финансијског реструктурирања у законодавство?

- То је вансудски и добровољни модел редефинисања финансијских односа између дужника у пословним тешкоћама и његових поверилаца, од којих најмање један мора бити банка, уз подршку Привредне коморе као институционалног посредника. Поступак се покреће када прети пословни неуспех у раној фази, односно када се појаве прве тешкоће у пословању, а када је у том тренутку могућ опоравак и финансијска консолидација дужника.

 

ПОДРШКА ПРЕДУЗЕТНИШТВУ

* НС РС усвојила је Стратегију развоја предузетништва жена до 2023. године.

- Доношењем тог документа омогућен је системски приступ овој области кроз планирање подршке у виду едукација, промоције, финансирања и подршке умрежавању, те повезивању предузетница у региону. Министарство је из властитих грант средстава у буџету омогућило подршку у износу од 40.000 КМ за десет предузећа с циљем подршке предузетништву жена, очувању старих заната и домаће радиности.​


Инт​ервју преузет са портала Novosti.rsПодијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.