Sign In

Министар Петричевић на презентацији Слободне зоне у свијету и Европи – општи услови пословања у слободним зонама, примјер Слободне зоне Пирот

Објављено:

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић отворио је презентацију „Слободне зоне у свијету и Европи – општи услови пословања у слободним зонама, примјер слободне зоне Пирот, у организацији Министарства привреде и предузетништва Републике Српске у Административном центру Владе Републике Српске.

 Презентација је  посвећена слободним зонама у циљу упознавања са предностима  и начинима функционисања слободних зона у региону и свијету, са посебним освртом на остварене резултате успјешне Слободне зоне Пирот, а са циљем да постакнемо овакве инцијативе и у Републици Српској.

Министар Петричевић је рекао да је планирано да се у посљедњем кварталу ове године у скупштинској процедури нађе закон о слободним зонама у Српској, у чијој изради ће бити кориштена најповољнија рјешења примијењена у Слободној зони Пирот и другим међународним зонама.

"Овакав вид презентације ћемо искористити и као прилику да остваримо контакте са међународним слободним зонама и упознамо се о њиховим искуствима", додао је Петричевић, те  подсјетио да је делегација из Српске прошле године посјетила Слободну зону Пирот и упознала се о њеном обиму, односно мјесту гдје су присутне врло озбиљне компаније.

Помоћник извршног директора Слободне зоне Пирот Зоран Петровић рекао је да је пословни резултат најинвентивније слободне зоне у Европи близу милијарду евра годишње.

"Спремни смо и за сарадњу са Владом Републике Српске и са локалним самоуправама и трудићемо се да учествујемо у усвајању правних законских рјешења", истакао је Петровић и навео да слободна зона подразумијева пословање без царине и без ПДВ-а.

 

 

 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.