Sign In

Представљена кредитна линија за набавку нових технологија

Објављено:

 

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић присуствовао је данас састанку у просторијама Инвестиционо – развојне банке Републике Српске (ИРБРС) у Бањалуци гдје је представљена линија за набавку нових технологија и опреме усмјерене на развој привреде Српске и одржавање њене конкурентности.

Фиксна каматна стопа ове кредитне линије је три одсто на износ од 30.000 до пет милиона КМ, са роком отплате од 12 година, те грејс – периодом од 24 мјесеца.

Састанку су присуствовали поред представника ИРБ - а и представници пословних банака, Уније Удружења послодаваца и Гарантног фонда.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да је значајно што ће ова повољнија каматна стопа омогућити домаћим привредницима набавку нових технологија, чиме ће постати продуктивнији и конкурентији, те остварити боље резултате на домаћем и иностраном тржишту.

„Ова кредитна линија ће бити доступна свима. Битно је за сваког привредника што постоји грејс-период од двије године током којег ће привредно друштво моћи да набави нову технологију и покрене процес производње и неће имати оптерећења у пословању док не почне са отплатом кредита", навео је Петричевић.

Вршилац дужности директора ИРБ-а Дражен Врховац рекао је да је износ кредитних средстава за ову линију довољан за значајније побољашање конкурентности привреде Српске, те да је ИРБ је снизила своју маржу на 0,5 одсто.

„Очекујемо да ће излазна маржа банака са којима сарађујемо бити максимално 2,5 одсто, да би коначна излазна камата за привреду била максимално три одсто, коју не нуди нико", истакао је Врховац.

 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.