Sign In

Петричевић: Привредницима из Српске омогућити сигурно тржиште

Објављено:

​Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да је опредјељење Владе Српске и ресорног министарства да се унаприједи сарадња са Представништвом Српске у Аустрији да би привредницима из Српске који су извозно оријентисани обезбиједили сигурно тржиште и послове.

Петричевић је навео да сарадња треба да омогући да страни инвеститори улажу у Српску, да траже партнере и могућност да покрену послове.

Он је нагласио да Влада Српске и ресорно министарство имају веома значајну сарадњу са свим представништвима Српске у свијету.

"Управо смо у некој фази преговора са представништвом у Русији на процесу запошљавања наше текстилне индустрије", рекао је Петричевић новинарима у Бањалуци, гдје је разговарао са шефом Представништва Републике Српске у Аустрији Младеном Филиповићем.

Петричевић је навео да је на састанку разговарано и о представљању привредних субјеката из Српске на тржишту Аустрије, те да је достављен промотивни филм и брошуре, а циљ је да у најбољем свјетлу буду представљени капацитети Српске и свих сектора индустрије.

Филиповић је рекао да Представништво активно учествује у представљању привреде Српске у Аустрији и привлачењу страних инвестиција.

"На услузи смо нашим привредницима и сматрам да заједно можемо да проширимо капацитет и потенцијале који се нуде на аустријском тржишту", навео је Филиповић.

Он је рекао да је Представништво припремило план за наредну годину који садржи бизнис регистар, који омогућава да се фирме из Српске представе на њемачком језику у Аустрији, те да се идентификују оне са којима Представништво директно комуницира, као и надоградњу цијеле приче у контексту презентације Српске у Аустрији.

"С друге стране, причали смо о већ оствареним контактима у аустријској привреди и инвестицијама које су дошле из Аустрије. `Пелаг групација` је прошле године инвестирала више од осам милиона КМ у Лакташе, а ове године је одвојено још два милиона КМ за припремне инвестиције у Српцу", истакао је Филиповић.

Филиповић је навео да је у бизнис регистру тренутно 30 фирми које нуде услуге посредством Представништва Српске у Аустрији.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.