Sign In

Одржана 1. сједница Савјета за управљање и праћење Пројекта оптимизације административних процедура и формалности

Објављено:

У просторијама Министарства привреде и предузетништва данас, 21.5.2021. године је одржана прва сједница Савјета за управљање и праћење Пројекта оптимизације административних процедура и формалности на републичком нивоу.

За предсједника Савјета изабран је Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва, а чланови Савјета су Зора Видовић, министар финансија, Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Перо Ћорић, директор Привредне коморе Републике Српске, Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске и Жељко Ђурић и шеф Кабинета предсједника Владе Републике Српске.

Министар Петричевић је рекао да је циљ Пројекта оптимизације административних процедура и формалности, поједностављење или укидање процедура и формалности (дозвола, потврда, рјешења) како би се пословној заједници олакшао рад.

Сви чланови Савјета су дали пуну подршку реализацији пројекта, а наглашено је да је дигитализација процеса јавних услуга један од кључних корака у рационализацији административних поступака, што би за крајњег корисника значило смањење потребе достављања појединих докумената или подношење захтјева електорнски.

На сједници је утврђен динамички план реализације пројекта, који подразумијева да би први нацрт мјера за поједностављење требало да буде финализован и предложен Влади Републике Српске на усвајање најкасније до краја 2021. године.

Утврђена је и јединствена методологија коју ће примјењивати сви републички органи управе надлежни за спровођење појединачних процедура и издавање формалности. До средине јуна мјесеца исти ће проћи обуке о примјени методологије, након чега ће спровести детаљну анализу из своје ресорне надлежности.

Пројекат оптимизације административних процедура и формалности приоритетно обухвата формалности пријављене на порталу Јединствене контакт тачка за пословање (pscsrpska.vladars.net) који се води и ажурира у Министарству привреде и предузетништва, којих тренутно има евидентираних 932.

Влада Републике Српске је на 115. сједници одржаној 01.04.2021. године донијела Одлуку о реалазцији пројекта оштимизације административних процедура и формалности и формирала Савјет и Оперативно тијело за његову имплементацију.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.