Sign In

Петричевић посјетио „Тексопром" и „Бест текс" у Српцу

Објављено:

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричeвић посјетио је данас општину Србац гдје је одржао састанак са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, након чега је посјетио привредна друштва „Текспром" и „Бест Текс".

Пандемија вируса корона успорила је развојне планове србачких дрвопрерађивача и текстилаца у овој години, али и поред тога велики број њих није прекидао производњу и задржао је постојећу радну снагу, док су неки чак и запослили нове раднике. Ово је закључак данашње посјете општини Србац министра привреде и предузетништва Вјекослава Петричевића који је са начелником општине Млађаном Драгосављевићем одржао састанак у згради Општинске управе а потом обишао неколико извозно оријентисаних фирми.

Петричевић је овом приликом истакао да ће ресорно министарство наредне седмице расписати јавни позив за подршку оним привредним субјектима из прерађивачке индустрије који су током ове године инвестирали средства у набавку нових технологија и опреме.

Он је навео да ће подршка бити обезбијеђена привредницима који су уложили средства с циљем унапређења производног процеса, те прилагођавања новим условима на тржишту проузрокованим самом пандемијом вируса корона.

- Јавни позив биће отворен 15 дана и сви који су инвестирали оствариваће право на додјелу тих средстава - рекао је новинарима Петричевић, који је са начелником општине Србац Млађаном Драгосављевићем посјетио привредна друштва "Текспром" и "Бест текс" у овој локалној заједници.

Он је рекао да ово министарство ради проактивно на терену, те да је циљ да се посјетама привредним субјектима сагледају њихове потребе и условима пословања изазваним пандемијом вируса корона.

- Разговарали смо о свим активностима Министарства које могу бити од користи самим привредницима. Управо смо се дотакли и теме коју је и начелник општине Србац Млађан Драгосављевић изнио, а то је могућност већег издвајања по основу унапређења технолошког развоја привредних субјеката, набавки машина, као и свих процеса унутар тога - нагласио је Петричевић.

Драгосављевић је рекао да је са министром Петричевићем одржао конструктиван састанак о питањима актуелне тематике и проблематике ресора Министарства привреде и предузетништва Српске.

- Посјетили смо два производна погона, односно индустријска капацитета, једно из области дрвноиндустријске прераде и друго из области текстилне индустрије. Констатовали смо да постоји доста додирних тачака између рада општинске управе, потреба наших привредника и ресорног министарства - рекао је Драгосављевић.

Власник Привредног друштва "Текспром" Горан Ћосић рекао је да ова дрвопрерађивачка фирма постоји од 1997. године, те да се бави примарном и финалном прерадом дрвета.

Ћосић је рекао да је циљ да се из Српске извози што више готових производа, те да ово предузеће на томе ради.

- Вирус корона нас је мало зауставио у томе, али ми нисмо прекидали производњу и нисмо отпуштали раднике. Планирамо да примимо још одређени број радника иако имамо проблема са обученом радном снагом, као и сви други на тржишту - рекао је Ћосић и додао да ова фирма има око 65 радника.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.