Sign In

За март и април исплаћено око 41,5 милиона КМ за плате радника

Објављено:

Влада Републике Српске д почетка панедмије вируса корона предузима низ активности за помоћ привреди, чији је циљ очување сваког радног мјеста, па је за март и април уплаћено готово 41,5 милиона КМ на име плата и доприноса за раднике привредних субјеката којима је одлукама штабова била забрањено обављање дјелатности.

Mјере за подршку привреди Републике Српске, по основу уредбе којом су обухваћени пословни субјекти и предузетници који су дјелимично престали са радом или су имали смањен обим пословања током пандемије вируса корона, тренутно у завршној реализацији, a одобрена средства исплаћују се из средстава Компензационог фонда.

За март је на име пореза и доприноса уплаћено 11.254.363 КМ за око 30.000 радника у 10.797 привредних субјеката којима је одлукама штабова била забрањено обављање дјелатности.

За април је до сада уплаћено 30.187.074 КМ на име минималних плата са порезима и доприносима за 40.263 радника у 10.890 привредних субјеката којима је био забрањен рад или су потпуно престали са радом у априлу.

По основе Уредбе о додјели средстава пословним субјектима и предузетницима за април је одобрена исплата 13.609.533 КМ за 2.865 привредних субјеката, а очекује се да ће укупно бити обухваћено око 3.500 привредних субјеката за износ од око 17 милиона КМ.

За привредне субјекте којима је у мају био забрањен рад биће издвојено око осам милиона КМ, а како пријаве још нису у потпуности обрађене, тачан износ биће познат накнадно.

За разлику од Федерације БиХ, Република Српска је исплатила минималне плате и за раднике који раде у фирмама с сједиштем у ФБиХ.

Подршка привреди биће настављена кроз Гарантни програм који је креирала Влада Републике Српске, путем којег ће се пласирати кредити за микро, мала и средња предузећа код банака и микрокредитних организација уз ниже каматне стопе и грејс период до 12 мјесеци.

Ријеч је посебној кредитној линији за оне предузетнике и привредне субјекте који немају довољно имовине или им је она отперећена кредитима, с обзиром на то да ће Српска преко издатих гаранција од Гарантног фонда гарантовати до 70 одсто износа кредита. За ове намјере обезбијеђено је око 50 милиона КМ, што чини гарантни потенцијал од више од 230 милиона КМ кредита.

На јавни позив Владе Српске су се одазвале бројне банке и микрокредитне организације и ове седмице ће бити познато које банке и микрокредитне организације су понудиле најповољније услове.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.