Sign In

За подстицаје у привреди за повећање плата исплаћено више од 8 милиона КМ

Објављено:

 

Привредним субјектима у Републици Српској је, у складу са Законом о подстицајима у привреди Републике Српске, током 2020. године исплаћено укупно 8.035.997 КМ на име подстицаја за повећање плата радника.  

Средства за први обрачунски период јул-децембар 2019. године одобрена су за 450 привредних субјеката којима је исплаћено 3.178.487,37 КМ на име повећања плате за 13.052 радника. Средства за други обрачунски период јануар-јун 2020. године одобрена су за 519 привредних субјеката којима је исплаћено  4.857.510,46 КМ на име повећања плате за 18.193 радника.

Право на подстицајна средства имала су привредна друштва и предузетници, који су повећали плате запослених у односу на почетну плату из марта 2019. године, а испуњавају опште и посебне услове Закона о подстицајима у привреди Републике Српске, док је измјеном и допуном закона уведена могућност да привредни субјект може остварити право на подстицај и за раднике са којима је засновао радни однос и послије марта 2019. године.

Подстицај је исплаћен привредним субјектима у 40 општина Републике Српске, а највећи износ подстицаја исплаћен је привредним субјектима из прерађивачке индустрије.
Примјена ове мјере имала је позитиван утицај на реални сектор привреде у Републици Српској, а између осталог допринијела је расту просјечних плата и повећању броја запослених упркос негативном утицају на цјелокупну привреду током пандемије вируса корона.

Средства предвиђена овим законом се налазе у буџету Министарства привреде и предузетништва и за 2021. годину, те ће привредни субјекти моћи аплицирати на име повећања плата радника за одговарајући обрачунски период.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.