Sign In

Петричевић: Регистром подстицаја до прегледа реализованих средстава

Објављено:

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је Срни да циљ успостављања Регистра подстицаја Српске да се обезбиједи јасан и свеобухватан преглед планираних, одобрених и реализованих средстава за подстицаје привреди Српске, како на републичком тако и на локалном нивоу.

Петричевић је додао да би се на тај начин осигурала боља координација и размјена информација између институција које додјељују подстицаје, транспарентнији увид у одобрена и додијељена средства за подстицаје и квалитетнија статистичка основа за потребе институција Српске, а на основу тога и предлагање мјера за квалитетнију расподјелу подстицајних средстава.

 „План је да се подаци о подстицајима воде на републичком и локалном нивоу, укључујући информације све до крајњег корисника", рекао је Петричевић.

 Он је подсјетио да је успостављање Регистра подстицаја Српске  предвиђено је Меморандумом о заједничким политикама за период 2018-2020. године, који је потписан између Владе и Уније удружења послодаваца Српске 10. децембра 2017. године, као и Програмом економских реформи Републике Српске за период 2019-2021. године.

Како је нагласио, активности на успостављању Регистра подстицаја започете су почетком 2019. године, и Влада Републике Српске је била редовно информисана о спроведеним активностима.

Петричевић је навео да је за израду Регистра подстицаја Министарство привреде и предузетништва обезбиједило донаторска средства Америчке агенције за међународни развој /Усаид/ у износу од 329.000 КМ те је додао да је  с тим у вези потписан  и споразум о додјели гранта за пројекат „Услуга имплементације информационог система за Регистар подстицаја у Републици Српској".

Предвиђено је да финална апликација Регистра подстицаја омогући преглед планираних, одобрених и реализованих средстава за подстицаје привреди Републике Српске на републичком и локалном нивоу.

Регистар подстицаја доступан је на два портала-Јавни портал Регистра подстицаја, који је доступан свима, и који садржи информације о самом регистру, актуелним јавним позивима као и доступним подстицајима који стоје на располагању заинтересованим корисницима те Административни портал Регистра подстицаја, који је доступан институцијама и овлаштеним особама на нивоу институција, односно за регистроване кориснике. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.