Sign In

Петричевић - Чавић: Наставити развој електро-енергетског сектора у Српској

Објављено:

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић разговарао је данас са в.д. директором ЗП „Електрокрајина" а.д. Бања Лука Драганом Чавићем о стању у привреди и енергетском сектору у вријеме пандемије.

Министар Петричевић упознао је директора „Електрокрајине" са активностима и мјерама које су Влада Републике Српске и Министарство привреде и предузетништва у посљедња три мјесеца спроводили у циљу подршке привреди и очувању запослености, те ублажавању штетних посљедица вирусa корона на привреду.

Он је истакао да је положај привредних субјеката и предузетника додатно оснажен формирањем министарства, те додао је да је у протеклом периоду реализован низ активности у циљу  растерећења привреде и стварања бољих услова пословања, те да ће ти процеси бити настављени након окончања пандемије.

Петричевић је нагласио да развој енергетског сектора има важну улогу у развоју привреде Републике Српске и да ће се у наредном периоду наставити са стварањем бољих услова за пословање у Републици Српској.

Чавић је министра Петричевића информисао о функционисању овог електродистрибутивног предузећа за вријеме трајања ванредног стања и ванредне ситуације, као и о наставку редовних активности и развојним плановима „Електрокрајине" када је ријеч улагањима у инфраструктурне пројекте.

Он је рекао да се због реорганизације дистрибутивних предузећа из састава „Електропривреде Републике Српске", у ком је „ЕРС" преузео купце на великом и средњем напону очекује пад прихода, те да се због исплате отпремнина радника у 2020. години очекују повећани расходи, али да ће упркос томе позитивни ефекти пословних одлука које предузима руководство „Електокрајине" бити дугорочно видљиви.

Додао је да се упркос порасту набавне цијене елeктричне енергије, „Електрокрајина", као највеће дистрибутивно предузеће из састава „Електропривреде Републике Српске", није одлучила за поскупљење цијене према крајњим купцима.

Петричевић је подсјетио да је Републички штаб за ванредне ситуације донио Закључак о необрачунавању затезних камата, у ком се Мјешовитoм холдингу „Електропривреда Републике Српске", а у чијем саставу се налази „Електрокрајина", препоручује да приликом испостављања рачуна за извршене услуге за март, април и мај 2020. године не обрачунавају затезне камате.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.