Sign In

Укијева чоколадна бајка примјер борбе против предрасуда уз помоћ предузетничког духа

Објављено:

Представници Министарства привреде и предузетништва Републике Српске посјетили су током седмице Тању Живковић у Поточанима која је власница предузетничке радње „Укијева чоколадна бајка".

Ова креативна радионица настала је прије шест година као радна терапија за Уроша Живковића који је рођен са изузетно ријетком болешћу Де Гручијевим синдромом и који је једини овакав случај на европском континенту, док је у свијету забиљежено свега неколико.

„Укијева чоколадна бајка" од почетка 2020. године представља малу породичну предузетничку радњу, као јединствено мјесто у ком настају чоколадице, пралине и остали слаткиши.

„Од своје четврте године Урош не чује и не говори. У првим годинама живота срели смо се са многим проблемима и изазовима, али вријеме и упорност дали су резултате. Љекари су нам, након рођења и низа проблема, рекли да ће наш Уки, ако преживи, у најбољем случају да буде као биљка", наводи Тања Живковић.

Додаје да су данас, десет година касније, многи изненађени јер Урош иде на фолклор, а од своје пете године црта и ствара свој обојени свијет маште. Од 2019. године похађа основну школу „Будућност" у Дервенти и тренира атлетику, а учествовао је у различитим радионицама.

Урош има и свој „Први Укијев кувар", књигу рецепата, који је објављен и представљен 2018. године, а који читаоце води кроз различите укусе и облике његових посластица.

Према ријечима његове мајке заједнички циљ који желе да остваре је да својим примјером побиједе дискриминацију и различитост, а да Урош када одрасте има свој посао и да се осјећа друштвено корисним. Наводи да су, све што су до сада урадили, успјели сами и уз помоћ пријатеља, а како би наставили са пословањем и у изазовним временима потребна им је подршка институција.

„Укијева чоколадна бајка" је прича о породици која је, поред низа препрека, успјела да уз помоћ предузетничког духа сруши све предрасуде с којима се сусрећу породице са дјецом са потешкоћама у развоју. Министарство привреде и предузетништва настоји да укаже на овај примјер добре праксе, те уједно промовише развој и јачање социјалног предузетништва, те је овој породичној предузетничкој радњи пружена финансијска подршка за сајамску промоцију на предстојећем „Фестивалу чоколаде и вина" који ће ће се 28.03.2021. године одржати у Бањој Луци и на ком ће „Укијева чоколадна бајка" бити заштитно лице фестивала.

На овај начин Министарство привреде и предузетништва Републике Српске настоји да истакне важност предузетништва и домаће производње и уједно могућност стварања домаћег бренда и препознатљивости као један од сегмента пословања мали, те уједно жели да мотивише друге привредне субјекте за подршку развоја социјалног предузетништва и истакне значај куповине домаћих производа.

 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.