Sign In

Петричевић: Челинац мјесто извозно оријентисане прерађивачке индустрије

Објављено:

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да је број запослених у општини Челинац превазишао број запослених од прије рата у овој локалној заједници и истакао да то указује на домаћински однос општинског руководства.

Петричевић је, након састанка са руководством ове општине и посјете челиначком предузећу "Медитеран инокс", рекао новинарима да су у Челинцу заступљене све гране прерађивачке индустрије и да је пословање тих привредних субјеката оријентисано на извоз.

Он је нагласио да предузеће "Медитеран инокс" представља примјер успјешног пословања и испуњавања обавеза према радницима и држави.

Петричевић је позвао све привредне субјекте из прерађивачке индустрије да обнове и усаврше своја постројења да би тако постала конкурентнија и продуктивнија на домаћем и иностраном тржишту.

Начелник општине Челинац Момчило Зељковић рекао је новинарима да је у овој локалној заједници привредна ситуација у овој години стабилна, без обзира на епидемију вируса корона, и нагласио да је општина донијела низ мјера и олакшица с циљем помоћи привреди.

- Број запослених на подручју Челинца је и даље већи од 4.300 лица и надмашио је број запослених прије рата - истакао је Зељковић, наводећи да су у овој локалној заједници заступљене машинска индустрија, метално-прерађивачка, кожарска и дрвна индустрија, те велики број занатских радњи.

Он је рекао да су у општинском буџету планирана одређена средства за подстицај новим предузетницима, наводећи да се ових дана потписују такви споразуми у вриједности око 33.000 КМ, а планирана су и средства подстицаја запошљавању.

Зељковић је напоменуо да је ситуацију у Челинцу отежава епидемија вируса корона, наводећи да је укупан број обољелих већи од 300, док је преминуло шест људи.

Представник предузећа "Медитеран инокс" из Челинца Јелена Јокић рекла је новинарима да се ово предузеће, које има 30 радника, бави производњом металних конструкција од инокса и челика, цинковано или у комбинацији са дрветом, стаклом или сличним материјалима.

Она је навела да је ово предузеће, које је извозно оријентисано 95 одсто, имало потешкоћа у пословању током пандемије, али да није отпуштало раднике.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.