Sign In

Петричевић: Домаћи производи освајају свјетска тржишта

Објављено:

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је у Требињу да се херцеговачки производи проналазе пут не само на европском тржишту, већ и на тржиште Јапана, Kине и широм свијета.

Петричевић је истакао да је потребно још више радити на заштити домаће производње и стварању брендова, што се, првенствено, односи на заштиту сира, вина, меда и еко-биља.

Он је нагласио да кроз бројне активности које спроводи Министарство, али и Привредна комора Републике Српске, треба наставити у континуитету радити на томе.

Петричевић је напоменуо да је највећи број произвођача Републике Српске из сфере прехрамбене, али и прерађивачке индустрије, прије свега из индустрије намјештаја, металне, као и индустрије текстила, коже и обуће.

Као добар примјер навео је да поједине домаће фирме креирају обућу коју користе полиција и војска Њемачке и других европских земаља, а још увијек нису препознатљиве у границама Републике Српске.

Он је нагласио да је управо вријеме пандемије показало да су оне земље које су имале развијену домаћу производњу лакше превазишле кризу, а са друге стране нису биле зависне од увоза.

Петричевић је закључио да се константно мора развијати свијест код грађана да купују домаће производе, те да је потребно промијенити став да је све што је домаће неквалитетно.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић учествује на дводневној конференцији „Интернационализација-бизнис рестарт" о јачању интелектуалног власништва и трансферу технологија у области зелене мобилности, која се у организацији Привредне коморе Републике Српске одржава у Требињу.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.