Sign In

Помоћник Дуњић: Осуђенима на блаже казне могућност рада у јавном интересу

Објављено:

Министарство правде у Влади Републике Српске, уз подршку и сарадњу Савеза општина и градова Републике Српске, Републичке организације Црвеног крста  и локалних заједница интензивно проводи активности које се односе на стварање услова потребних за извршење алтернативне мјере рада у јавном интересу, изјавио је у интервјуу „Срни" Перо Дуњић, помоћник министра правде у Влади Републике Српске.

 

Разговарао: Раденко Купрешак, новинар агенције "Срна"

 

Министарство правде је у протеклом периоду значајну пажњу посветило питању развоја и унапређења кривичног законодавства и у том смислу је, у току последње двије године, као предлагач упутило у скупштинску процедуру низ важних законских прописа из ове области.

„Нови Кривични законик у својим одредбама, између осталог, афирмише развој и примјену алтернативних  мјера као врсте кривичних санкција према починиоцима кривичних дјела. Једна од таквих мјера јесте мјера рада у јавном интересу, која представља сваки друштвено користан рад којим се не вријеђа људско достојанство и који се не врши ради стицања добити", изјавио је Перо Дуњић помоћник министра правде у Влади Републике Српске.

 

Он је подсјетио да је Кривичним закоником прописано да, суд, може  изречену казну затвора у трајању до годину дана, на захтјев осуђеног, замијенити радом у јавном интересу, те да ће се у обзир узети све околности од којих зависи врста и висина казне, да извршење казне затвора не би било неопходно за остварење сврхе кажњавања, а истовремено условна осуда не би била довољна за постизање опште сврхе кривичних санкција.

„Усклађујући област кривичног законодавства у овој области, Министарство правде је као предлагач, приликом доношења новог Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске, у текст овог законског прописа  уградило одредбе које се тичу питања извршења мјере рада у јавном интересу, које је у надлежности Министарства правде", подсјетио је Дуњић.

 

Према одредбама закона предвиђено је да, након што надлежни суд достави одлуку о замјени казне затвора мјером рада у јавном интересу, министар правде доноси рјешење којим упућује осуђено лице на рад код правног субјекта код којег се може извршавати рад у јавном интересу.

„Приликом одређивања правног субјекта код којег се извршава мјера рада у јавном интересу, водиће се рачуна да послови које осуђено лице може да обавља код правног субјекта буду послови од јавног интереса у оквиру којих се може остварити сврха санкције и ресоцијалиозација", изјавио је Дуњић те додао да је овај рад бесплатан.

 

Мјера рада у јавном интересу може се обављати у јавним установама те другим правним лицима које обављају дјелатност у оквиру које се може остварити општа сврха извршења кривичних санкција и посебна сврха извршења мјере рада у јавном интересу.

„То су послови из  области хуманитарног рада, екологије, комуналних послова, рударства, енергетике, као и дјелатности  од општег интереса,  које су као такве одређене законима у области управљања отпадом, коришћења, управљања, заштите, уређивања и унапређивања  добара од општег интереса и добара у општој употреби (воде, путеви, шуме, обале, бање, заштићена подручја", прецизирао је Дуњић.

 

Он је навео да је, у протеклом мјесецу, одржано осам регионалних састанака (Приједор, Бања Лука, Добој, Бијељина, Зворник, Фоча, Источно Сарајево и Требиње), са градоначелницима, начелницима општина и представницима јавних предузећа и  установа који дјелују и раде на територијама локалних заједница на цијелој територији Републике Српске.

„На састанцима је представљен концепт извршења рада у јавном интересу,  са детаљнијим објашњењима у вези са питањем начина остваривања сарадње. С обзиром да се овај рад одвија у мјесту пребивалишта осуђеног лица, битно нам је било да окупимо представнике јавних предузећа и установа те општинских организација Црвеног крста, из свих општина Републике Српске, како бисмо заједнички  обезбједили капацитете у локалним заједницама за  извршење ове алтернативне кривичне санкције", истакао је Дуњић.

 

Он је подсјетио да је расписан Јавни позив за пријаву учешћа правних субјеката у реализацији мјере рада у јавном интересу, након чега ће министар правде сачинити листу правних субјеката који испуњавају услове код којих се ова мјера може извршавати.

„И овим путем позивамо правне субјекте који испуњавају прописане услове да се пријаве на јавни позив Министарства правде, како бисмо на тај начин наставили договорени темпо сарадње", истакао је Дуњић.

 

Он је рекао да ће се, са правним субјектима  који су се пријавили на јавни позив, склопити уговор о сарадњи у извршењу рада у јавном интересу, након чега ће бити уврштени на листу оних који испуњавају услове и код којих се  може извршавати рад у јавном интересу.

 

„Министарство правде у наредном периоду планира да реализује обуку са представницима предузећа и установа, који ће директно бити задужени за провођење радних активности осуђених лица, у вези начина извршења рада у јавном интересу и провођење плана и програма рада са осуђеним лицима", најавио је Дуњић.

 

У галерији можете погледати фотографије са одржаних обукаПодијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.