Sign In

Закон у функцији ефикасније заштите оштећеног у кривичном поступку

Објављено:

​Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су данас, у оквиру Четрнаесте редовнe сједнице, у Бањој Луци, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Републике Српске.

Образлажући ово законско рјешење у Народној скупштини Републике Српске, министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић је рекао да је један од циљева законских одредаба ефикаснија заштита оштећеног у кривичном поступку, што укључује и право да преузме кривично гоњење ако тужилац одустане од оптужнице након њеног потврђивања.

Он је нагласио да се измјене, које обезбјеђују ефикаснији кривични поступак, односе на то да је изузетак од непосредног извођења доказа проширен и на читање исказа свједока који без законских разлога неће да дају исказ на главном претресу.

"Предложене су и измјене процесних одредаба које су у функцији већег стандарда заштите права осумњичених, односно оптужених лица и права оштећених", рекао је министар Касиповић.

Он је навео да је уведена наредба за креирање форензичке копије као доказно средство, те проширен појам "прикривени истражитељ" на лица која имају полицијска овлашћења унутар полицијских органа других држава.

"Продужено је укупно трајање неких посебних истражних радњи са три на шест мјесеци, а вријеме полицијског задржавања лица лишеног слободе због сумње да је починило кривично дјело за које се може изрећи казна доживотног затвора повећано је са 24 на 48 часова", додао је министар Касиповић.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.