Sign In

Измјенама закона предвиђена казна доживотног затвора

Објављено:

Посланици Народне скупштинe Републике Српске усвојили су, данас, у трећем наставку Десете редовне сједнице, Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.pdf

Образлажући ово законско рјешење министар правде  у Влади Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да је, умјесто дуготрајног затвора, предвиђена казна доживотног затвора.

„Казна доживотног затвора прописује се за кривична дјела тешко убиство, обљуба дјетета млађег од 15 година ако је усљед дјела наступила смрт дјетета, убиство представника највиших органа Републике Српске и најтежи облици кривичних дјела против уставног уређења Републике Српске ако је при извршењу дјела учинилац умишљајно лишио живота једно или више лица",  рекао је министар Касиповић.

Он је навео да се казна доживотног затвора прописује и за тероризам, узимање талаца, ако је при извршењу кривичног дјела учинилац отето лице с умишљајем убио, те извршење кривичног дјела у саставу криминалног удружења.

Министар Касиповић је рекао да је прописано увођење института изузетности краткотрајне казне затвора, која мијења институт правоснажно изречене казне затвора до шест мјесеци.

Он je навео да је законским одредбама прописано и да ће терориста, чији чин има велика разарања или смрт једног или више лица, бити кажњен затвором од најмање 10 година или доживотним затвором.

„Тероризмом се сматра ако неко, с циљем озбиљног застрашивања грађана или присиљавања органа власти Републике Српске да нешто изврше или не изврше или с циљем озбиљног нарушавања или уништавања основних уставних, политичких, економских или друштвених структура Српске, изврши једно од неколико дјела која могу нанијети озбиљну штету Републици",  додао је министар Касиповић.

Он је напоменуо да се под тероризмом подразумијева и испуштање опасних материја или изазивање пожара, експлозија или поплава с циљем угрожавања људских живота, али и ометање или заустављање снабдијевања водом, електричном енергијом или другим природним ресурсом.

Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске је упућен у јавну расправу у трајању од 60 дана.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.