Sign In

Измјене ради побољшања процесног положаја оштећеног у кривичном поступку

Објављено:

Влада Републике Српске утврдила је на 102. сједнци, која је одржана данас, у Бањој Луци Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Републике Српске.

Наведено законско рјешење је у функцији побољшања процесног положаја оштећеног у кривичном поступку ради ефикасније заштите права оштећеног, што укључује и право да оштећени преузме кривично гоњење ако тужилац одустане од оптужнице након њеног потврђивања.

Предложене су и измјене процесних одредаба које су у функцији већег стандарда заштите права осумњичених, односно оптужених лица и права оштећених, као што су смањена функционална надлежност судије појединца, пренесена надлежност за подношење захтјева за заштиту законитости са окружног на републичког тужиоца те скраћена дужина трајања притвора у истрази, осигуран додатни степен заштите интереса дјетета као непосредно оштећеног/жртве, кривичног дјела и оштећеног у сексуалним деликтима кроз начин испитивања.

Измјене које обезбјеђују ефикаснији кривични поступак се, између осталих, односе на то да је изузетак од непосредног извођења доказа проширен и на читање исказа свједока који без законских разлога неће да дају исказ на главном претресу, надлежност за одлучивање о изузећу судије пренесена са опште сједнице на предсједника суда а о изузећу тужилаца са колегијума тужилаштва на главног тужиоца.

Овим актом уведена је наредба за креирање форензичке копије као доказног средства те је проширен појам "прикривени истражитељ" на лица која имају полицијска овлашћења унутар полицијских органа других држава.

Измјенама закона продужено је и укупно трајање неких посебних истражних радњи са три мјесеца на шест мјесеци док је вријеме полицијског задржавања лица лишеног слободе због сумње да је починило кривично дјело за које се може изрећи казна доживотног затвора повећано са 24 часа на 48 часова.

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Републике Српске ће, у наредном периоду, бити упућен у скупштинску процедуру.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.