Sign In

Министар Касиповић са ученицима Грађевинске школе разговарао о сексуалном злостављању

Објављено:

Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић разговарао је данас,са ученицима трећег разреда Грађевинске школе у Бањој Луци о сексуалном злостављању и искориштавању дјеце те законским прописима којима се регулише област дјечије заштите.

Министар Касиповић је појаснио да су у оквиру предмета демократија и људска права и у склопу пројекта "Ја грађанин" средњошколци изабрали тему - сексуално злостављање, те да су са њим разговарали о санкционисању и свему што чини Влада и поступајући судови када је у питању сексуално злостављање.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске недавно усвојила Нацрт измјена и допуна Кривичног закона Републике Српске а којим је, као и код Тијаниног закона усвојеног у Републици Србији,  предвиђено је увођење казне доживотног затвора за најтежа кривична дјела и најтеже облике тешких кривичних дјела.

Министар Касиповић је изразио очекивање да ће се у скупштинској процедури, до љетне паузе наћи Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног закона Републике Српске, као и да ће запријећена казна доживотног затвора обесхрабрити евентулане починиоце најтежих кривичних дјела.

"Сигуран сам да ће расправа у Народној скупштини додатно побољшати Нацрт, али наш дефинитиван став је да за посебно тешке облике дјела буде прописана казна доживотног затвора", рекао је министар Касиповић.

Он је навео да је први услов за условни отпуст код издржавања доживотне казне затвора да се издржи најмање 25 година затвора, јер на то обавезује и Европски суд за људска права.

"Очекујем да се за најтежа дјела изричу и најоштрије казне", поручио је министар Касиповић.

Министар Касиповић је подсјетио да су Министарство правде и Министарство унутрашњих послова у Влади Републике Српске сачинили регистар педофила.

Ученик трећег разреда Грађевинске школе у Бањој Луци Анђела Ковљенић рекла је да су се одлучили за ову тему јер сматрају да је ријеч о великом проблему чијем рјешавању могу допринијети.

„Разговарали смо са министром на који начин можемо нешто промијенити. Наш покретач је Тијанин закон у Србији и сматрамо да такав закон треба донијети и код нас. Сматрамо да се о тој теми не говори довољно међу младима",  додала је Ковљенићева.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.