Sign In

Одредбе Закона о заштити права на суђење у разумном року унапријeдиће ефикасност судова

Објављено:

​Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић учествовао је у раду округлог стола о  значају и примјени Закона о заштити права на суђење у разумном року, који је одржан данас, у Бањој Луци.

Министар Касиповић је рекао да ће одредбе Закона о заштити права на суђење у разумном року унаприједити ефикасност судова, што ће бити на добробит грађана у Српској.

"Република Српска је прва у БиХ усвојила овакво законско рјешење. Када је ријеч о поступању судова, грађанима је од изузетног значаја да на вријеме и у складу са роковима добију одлуку", рекао је министар Касиповић.

Он је изразио увјерење да ће и остали нивои власти у БиХ усвојити законска рјешења о заштити права на суђење у разумном року.

Предсједник Уставног суда БиХ Златко Кнежевић истакао је да је значајно што су Влада и Министарство правде Републике Српске енергично кренули у реформу система и утврдили Закон о заштити права на суђење у разумном року.

"Овим је успостављен европски стандард у обавези јавне власти. Брчко дистрикт је усвојио сличан закон, Савјет министара је усвојио нацрт законског рјешења, а Федерација БиХ је у поступку усвајања", рекао је предсједник Кнежевић.

Учесницима је презентован водич - суђење у разумном року, у којем се анализира примјена овог права, као и стање у БиХ, а намијењен је судијама, тужиоцима, адвокатима, правобраниоцима и академским истраживачима, али и новинарима, те невладиним организацијама које прате рад правосудног система.

Округлом столу присуствовали су представници Народне скупштине Српске, министри правде свих нивоа власти у БиХ, предсједник ВСТС БиХ Халил Лагумџија те представници правосудних институција у Републици Српској и БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о заштити права на суђење у разумном року Републике Српске, који је ступио на снагу 1. јануара као могуће рјешење за дуготрајне поступке пред судовима.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.