Sign In

Повећана старосна граница нотарске службе ради задржавања нотара

Објављено:

​Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су данас, у оквиру Четрнаесте редовнe сједнице, у Бањој Луци, Нацрт Закона о нотарској служби у Републици Српској.

Образлажући ово законско рјешење, министар правде у Влади  Републике Српске Антон Касиповић рекао је да је прописано повећање старосне границе за престанак нотарске службе, са 65 на 67 година, како би се у појединим сједиштима задржао одређен број нотара.

Он је навео да су, у односу на важећи закон, измијењене одредбе које се тичу службених сједишта и броја нотара на начин да се за подручје сваке јединице локалне самоуправе у Републици Српској одређује једно службено сједиште нотара.

"Број нотара у службеном сједишту одређује се узимајући у обзир годишњи број исправа које се нотарски обраде, степен развијености јединице локалне самоуправе, као и интерес грађана. Прописана су овлаштења помоћницима нотара да обављају све послове осим нотарске обраде исправа и оставинског поступка", навео је министар Касиповић.

Он је нагласио да је посебна пажња посвећена правној сигурности, те да је прописано да ће нотар по службеној дужности, а на терет странке, одмах након закључења правног посла чији је предмет пренос или стицање власништва или других стварних права на непокретностима, поднијети захтјев за упис у јавне евиденције ради спровођења закљученог правног посла.

"Пооштрени су услови за именовање нотара. Побољшане су и одредбе које се односе на дисциплинску одговорност нотара, као и за надзор над радом нотара који се спроводи од Министарства правде Републике Српске и Нотарске коморе", додао је министар Касиповић.

Нацрт Закона о нотарској служби у Републици Српској је упућен у стручну расправу, која ће се провести у року од 30 дана.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.