Sign In

Посредством јединственог приступног кода странке ће моћи да добију информације о предмету

Објављено:

​Посланици Народне скупштинe Републике Српске усвојили су, данас, у првом наставку Десете редовне сједнице, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о судским таксама.

Наведеном законом је, између осталог, предвиђено да се судске таксе укидају за поднесак којим се тражи увјерење  (пет КМ) и за издато увјерење  (10 КМ), као и судске таксе за поднесак којим се тражи издавање јединственог приступног кода  (пет КМ) и за издати јединствени приступни код (10 КМ).

Образлажући у Народној скупштини овај приједлог закона, министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да се његовим  измјенама приступило у складу са начелима пореског система из Закона о пореском систему Српске како би се утицало на побољшање пословног окружења, повећање економске активности и развијање конкурентности привреде Српске.

Он је подсјетио да је на основу иницијативе Адвокатске коморе Републике Српске, Министарство правде извршило анализу ефеката утицаја наплаћене судске таксе, те се сагласило да је иницијатива оправдана, с обзиром на то да се укидањем ових судских такса неће знатно утицати на смањење јавних прихода.

"А, избјећи ће се гужве на шалтерима, смањити број телефонских позива те  олакшати приступ судовима јер ће странке посредством јединственог приступног кода, на који се не би морала плаћати судска такса, моћи да добију информације о предмету", указао је министар Касиповић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.