Sign In

Рад у јавном интересу као алтернативна казнена мјера

Објављено:

​Представници Министарства правде у Влади Републике Српске представили су данас, градоначелнику Приједора и начелницима општина приједорске регије, као и представницима јавних предузећа и установа ове регије, рад у јавном интересу као алтернативну казнену мјеру.

Инспектор у Министарству правде Републике Српске Ненад Миркоњ појаснио је да је рад у јавном интересу једна од алтернативних санкција која предвиђа могућност да надлежни суд на захтјев осуђеног изречену казну затвора у трајању до једне године замијени радом у јавном интересу.

"У том смислу јако нам је важно да остваримо сарадњу са локалним заједницама и јавним предузећима и установама, јер се ова врста алтернативне санкције извршава у мјесту пребивалишта осуђеног лица", рекао је Миркоњ.

Он је навео да рад у јавном интересу не може бити краћи од 60 часова у мјесец дана нити дужи од 360 у шест мјесеци.

"Тај рад је бесплатан и предузећа и установе које се одлуче на овакву сарадњу, добијају радну снагу, а немјерљива је корист за друштвену заједницу", додао је Миркоњ.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да ова мјера задовољава интересе свих учесника у процесу - и осуђеника, јер задржава и своје радно мјесто и не одваја се од породице, и државе, јер смањује трошкове боравка у затвору, и јавних установа и предузећа, јер добијају раднике за друштвено користан рад и закона, јер се задовољава функција казне.

"Слажемо се сви у тој иницијативи да ова мјера постане спроводива. То би омогућило да осуђеник може да ради и на свом радном мјесту, а додатним радом да испуњава оно што је прописао кривични закон. Зато ћемо дати подршку овом принципу, који је познат у свијету", додао је Ђаковић.

Министарство ће објавити јавни позив за пријаву учешћа правних субјеката у реализацији мјере рада у јавном интересу, а потом сачинити листу правних субјеката који испуњавају услове код којих се може извршавати ова мјера.

Министарство правде у сарадњи са Савезом општина и градова Републике Српске спроводи активности на стварању услова потребних за извршење алтернативне мјере рада у јавном интересу.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.