Sign In

 Бесплатна правна помоћ за лица која нису у могућности да је приуште

Објављено:

​Посланици Народне скупштинe Републике Српске усвојили су, у првом наставку Десете редовне сједнице, Приједлог Закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Републици Српској.

Овим законом уређује се право на бесплатну правну помоћ и утврђују корисници, облици и субјекти надлежни за пружање ове помоћи, поступак пружања бесплатне правне помоћи, услови и начин остваривања права на ову помоћ, промијењене околности које наступе у поступку остваривања овог права али и неоправдано одобрена бесплатна правна помоћ, трошкови заступања, као и надзор над примјеном закона и контрола у остваривању права на бесплатну правну помоћ.

„Остваривање права на правично суђење и једнак приступ правди свим лицима без обзира на имовинско стање представља основно начело и загарантовано право највишим актима и међународним конвенцијама", рекао је министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић образлажући овај закон.

Он је рекао да се, у том смислу, бесплатна правна помоћ мора обезбиједити сваком физичком лицу које према свом имовинском стању није у могућности да оствари право пред судом или другим органима без штете по нужно издржавање себе и своје породице.

Министар Касиповић је навео да се Центру за пружање бесплатне правне помоћи лани за пружање општих информација о правима и обавезама обратило 6.867 лица а за пружање бесплатне правне помоћи 7.721 лице.

"Судови су лани заказали 925 рочишта од којих је одржано 900", прецизирао је министар Касиповић те додао да од оснивања Центра до данас од судова Српске никада није достављена примједба на рад лица која пружају ту помоћ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.