Sign In

Повећава се старосна граница за престанак службе нотара

Објављено:

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су у првом дијелу 15. редовне сједнице, која је одржана у Бањој Луци, Приједлог Закона о нотарској служби у Републици Српској.

Приједлогом овог закона прописано је да се старосна граница за престанак службе повећава са 65 на 67 година како би у појединим сједиштима био задржан одређен број нотара.

Образлажући ово законско рјешење, министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић је рекао да се Приједлогом закона о нотарској служби уређују нотарска служба, поступак избора, разрјешења и престанка службе нотара, именовање вршиоца дужности нотара и замјеника нотара, те надлежности нотара.

"Прописују се обавезе нотарске обраде исправа и нотарских потврда, правила поступка о начину пословања нотара, вођење пословних књига, начин чувања исправа и списа, дисциплинска одговорност нотара, награда за рад и надокнада трошкова нотара, полагање нотарског испита и надзор над примјеном закона, као и друга питања битна за обављање нотарске службе", рекао је министар Касиповић.

Он је истакао да се предложеним рјешењима не мијења постојећи концепт нотаријата, односно да је задржана постојећа организација као и надлежности нотара.

"Прописано је да ће нотар по службеној дужности, а на терет странке, одмах након закључења правног посла чији је предмет пренос или стицање власништва или других стварних права на непокретностима, поднијети захтјев за упис у јавне евиденције ради спровођења закљученог правног посла", додао је министар Касиповић.

Он је навео да су побољшане одредбе које се односе на дисциплинску одговорност нотара, као и одредбе за надзор над радом нотара који спроводе Министарство правде и Нотарска комора.

Клуб посланика СНСД-а предложио је амадман којим је происано да старосна граница за престанак службе нотара са 65 буде повећана на 68 година.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.