Sign In

Министар Касиповић: У току ванредног стања у Српској обезбијеђена правна сигурност грађана

Објављено:

​Интервју: Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић

Новинар: Борис Ного, агенција "Срна"

 

 

Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић истакао је да је у току ванредног стања у Српској обезбијеђена правна сигурност грађана, превасходно предлагањем уредбе са законском снагом о роковима поступања у судским поступцима.

"Постојала је реална опасност да се, управо због пандемије вируса короне, те околности у којима су радили правосудни органи и институције у Српској, догоди да неко од грађана буде оштећен у судским роковима. Наведеном уредбом обезбијеђено је да нико не буде оштећен, што је од изузетног значаја", истакао је министар Касиповић за Срну.

 

Према његовим ријечима, испуњена су два основна циља, а то су заштита здравља грађана и питање правне сигурност.

"У казнено-поправним заводима у Републици Сроској у вријеме пандемије није било тешкоћа у раду, нити је било заражених. На основу наредбе мене као министра правде направљена је одређена редукција у погледу могућности посјета, притвора, условног отпуштања, те других погодности које користе осуђена лица", рекао је министар Касиповић.

 

Он је навео да су директори казнено-поправних завода и Ресор за извршење кривичних и прекршајних санкција у Министарству правде урадили одличан посао.

"Колективни смјештај у вријеме пандемије, ванредне ситуације и ванредног стања остао је једино и само у геријатријским центрима и казнено-поправним заводима и што је најважније нисмо имали проблема", рекао је министар Касиповић.

 

Он је истакао да независно од тога за шта неко издржава казну, његово здравље морало је да буде заштићено.

 

Министар Касиповић је навео да је прошле седмице на састанку са директорима казнено-поправних установа анализирано шта је урађено у вријеме пандемије и како адекватно одговорити на евентуалне изазове у неком будућем времену.

"Поред подршке Министарства правде, казнено-поправни заводи имаће подршку Министарства здравља и социјалне заштите, као и Инстутута за јавно здравство, тако да ћемо у сваком тренутку обезбиједити довољну струкутуру и количине средстава за заштиту здравља осуђених и притворених лица, али и запослених", нагласио је министар Касиповић.

 

Говорећи о раду правосудних институција у Српској у вријеме ванредног стања, Касиповић је за Срну оцијенио да је редукција рада у правосудном систему, не само у Републици Српској него и у региону, створила одређене потешкоће.

"Међутим, оно што охрабрује и на чему темељим оптимизам јесте одлична сарадња са носиоцима правосудних функција, тако да вјерујем да ћемо у будућем времену појачаним интензитетом рада, наравно, поштујући све мјере, прије свега, заштите здравља у поступцима који се воде у судовима, ухватити ритам и до краја ове године бити једнако ефикасни као и прошле", нагласио је министар Касиповић.

 

Он је оцијенио да је правосудни систем у Републици Српској много ефикаснији него неки други системи у БиХ.

 

Министар Касиповић је навео да ће Министарство правде до краја године у скупштинску процедуру упутити или је већ упутило више законских рјешења.

"Закони који се тренутно налазе у скупштинској процедури су Приједлог закона о измјенама и допуни Закона заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку, Приједлог закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ, Приједлог закона о судским таксама, Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика, те Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку. Сва законска рјешења су од изузетне важности за наше друштво", појаснио је министар Касиповић.

 

Он је подсјетио да Министарство правде има утврђен концепт и приступ раду.

"Настојали смо у овом времену да анализирамо све што смо радили, да видимо шта је било добро а шта би могло бити боље и увјерен сам да имамо одговоре на евентуалне будуће изазове", закључио је министар Касиповић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.