Sign In

Oкружни судови имали висок проценат ријешених предмета

Објављено:

Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић разговарао је данас, у Бањој Луци са предсједницима окружних судова у Републици Српској о извјештају о раду ових судова, условима рада и кадровским питањама те правним прописима за које је ресорно министарство овлаштени обрађивач.

Сходно томе, према извјештају о раду за претходну годину, окружни судови имали су у просјеку број ријешених предмета у односу на прилив 100 одсто, односно тај проценат се кретао од 93 одсто до 119 одсто.

На резултат рада значајно је утицала  пандемија изазвана вирусом корона јер су, на основу Уредбе са законском снагом о роковима и поступању у судским поступцима за вријеме ванредног стања за територију Републике Српске, били обустављени рокови у судским поступцима што је утицало на повећање обима предмета.

На састанку је наглашено да je завршен велики број предмета као и да се број заосталих предмета није значајно повећао у односу на претходне године, упркос тешкоћама у вези са прилагођавањем начина и организације рада прописаним епидемиолошким мјерама.

Када су у питању материјални, просторни и финансијски услови за рад окружних судова, закључено je да их сви судови испуњавају на оптималном нивоу јер Министарство правде у Влади Републике Српске континуирано настоји да их обезбиједи.

Било је ријечи и о актуелним питањама из надлежности окружних судова, проблемима  са којима се судије сусрећу у погледу правних прописа те потребама за њиховим измјенама ради побољшања ефикасности рада окружних судова.

Министар правде у Влади Републике Српске одржаће у току овог мјесеца састанке са предсједницима свих судова у Републици Српској а како је предвиђено, као завршни планиран је састанак са предсједницима основних судова у Републици Српској
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.