Sign In

Санкционисање корисника који су дали нетачне податке

Објављено:

​Агенција за аграрна плаћања Републике Српске је приликом идентификације и контроле пријављених површина под усјевом меркантилне пшенице у току ове године утврдила низ неправилности због којих ће корисници бити санкционисани.

До сада је извршена контрола код 145 корисника на укупној површини од 767,39 ha:
код 47 корисника (32%)  наведени подаци из пријава се у  потпуности  слажу са стањем на терену,
код 60  корисника (42%) уочено је дјелимично неслагање пријављених површина са стањем на терену,
код 38  корисника (26%) уочено је потпуно неслагање пријављених површина са стањем на терену.
Сви корисници који су дали нетачне податке у пријави за сјетву меркантилне пшенице, ће бити санкционисани тако што ће имати пасиван статус у наредне двије године, односно у том периоду неће имати право на било коју врсту подстицаја прописаних Правилником о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села. 
Од ове године, поред уобичајених контрола на лицу мјеста, контроле ће се вршити и софтверским системом „еtFarm“, гдје су подаци електронског катастра и подаци из регистра пољопривредних газдинстава повезани са сателитским снимцима, што значајно олакшава идентификацију пријављених сјетвених површина на терену. 
Поред контроле сјетвених површина под меркантилном пшеницом, овим системом ће се наставити са контролама сјетвених површина засијаних уљаном репицом, сунцокретом и сојом.
У наведени софтвер тренутно су укључене дигитализоване катастарске честице у двадесет једној општини. Овим софтвером је омогућена контрола (препознавање) усјева-пријављеног начина кориштења земљишта за парцеле које су укључене у софтвер.
Контроле ће се одвијати у континуитету до почетка жетве ових култура. 

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.