Sign In

Представници Министарства посјетили пољопривредне школе

Објављено:

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Миљан Ербез и Драган Кесић данас су обишли пољопривредне школе у Градишки и Приједору, те регионално Удружење узгајивача оваца и коза „Козара“ из Козарске Дубице. 
Овом приликом, са Дарком Голићем, директором школе у Градишки, и Предрагом Ђумићем, професором у приједорској школи разговарано је о потенцијалима будуће сарадње на увезивању произвођача и техничара пољопривредног смјера у области примарне производње, те о заједничким пројектима. 
Такође разговарано је о активнијем укључивању средњих пољопривредних школа у спровођење Правилника о оспособљавању лица за обављање зоотехничких захвата. 
Драган Сантрач из Удружења узгајивача оваца и коза „Козара“ истакао је да је један од највећих проблема Удружења то што немају систем да производе педигриране животиње, што значајно смањује вриједност продатих грла на тржишту (и до 40%), те ће се у том контексту предузети одређене активности у будућем периоду.
Ово Удружење је основано 2015. године са сједиштем у Општини Козарска Дубица. Удружење броји око 60 чланова, углавном су узгајивачи аутохтоне праменка, али имају и чистокрва стада виртемберга, солчавско-језерске овце и ил де Франса, те крижанце добијене укрштањем са другим расама, те мањи број грла у чистој крви. Ово Удружење је једино Удружење овчара у Босни и Херцеговини које је чланица Европске Асоцијаце Узгајивача Оваца и Коза. 
Овом приликом представници Министарства су посјетили и газдинство Константина Милића у Козарској Дубици, који се бави узгојем чистокрвних оваца пасмине виртмеберг и који је члан Удружења узгајивача оваца и коза „Козара“. Газдинство породице Милић спада у најбоље узгајиваче виртемберга у бившој Југославији које се преко 20 година бави узгојем ове пасмине оваца.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.