Sign In

Ветеринарски информациони систем промовисан у Бијељини

Објављено:

Ветеринарски информациони систем Републике Српске данас je промовисан у Центру за културу "Семберија" у Бијељини. 

Помоћник министра у ресору ветеринарства Драган Кнежевић изјавио је да ће примјеном ВИС-а бити изузетно унапријеђена област безбједности хране и заштите здравља животиња и људи од заразних болести.


"Република Српска од данас има Ветеринарски информациони систем који ће унаприједити ветеринарски сервис, оснажити борбу против заразних болести и увезати више од 200 ветеринарских организација, ветеринарске инспекторе и лабораторије у Српској", рекао је Кнежевић новинарима.

ВИС омогућава унос података са свих газдинстава у Републици Српској за све врсте животиња, на основу чега ће се моћи брзо и једноставно одредити евентуална појава заразе и изузетно помоћи да се узнапредује у спречавању и сузбијању заразних болести којих је данас много у свијету.

Кнежевић је најавио да ће у Ветеринарски информациони систем Републике Српске, који је организовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, у даљем развоју бити увезани субјекти прехрамбене и прерађивачке индустрије у Српској, што је веома важно за област безбједности хране.

Ветеринарски информациони систем Републике Српске представља обједињени систем регистара, евиденција и база података којим се обезбјеђује ефикасан приступ и управљање подацима ради заштите здравља животиња и спровођења мјера ветеринарског јавног здравља, а води га и ажурира ветеринарска служба Републике Српске.

Предсједник Скупштине Ветеринарске коморе Републике Српске Велибор Тодоровић рекао је новинарима да ће ветеринарима на терену, којих је 350 у Српској, нови информациони систем омогућити праћење кретања животиња по европским стандардима.

Љубиша Лазаревић из Ветеринарске станице у Угљевику навео је да се на овакав систем дуго чекало и да ће донијети низ предности за ветеринарску струку, али и за фармере у Републици Српској.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.