Sign In

Заштитити воћке

Објављено:

Према информацијама добијеним од Републичког хидрометеоролошког завода у ноћи са уторка на сриједу и са сриједе на четвртак очекује се појава јаког мраза, па воћарима савјетујемо да се на вријеме припреме с обзиром да се већина воћних засада налази у фази почеткa или пуног цвјетања.
Најјачи мраз очекује се у сриједу ујутро, када ће након изведравања доћи до појаве ниских температура које ће се кретати у распону од -1 до -4 степена Целзијуса.
Према препорукама стручњака у засадима који немају антифрост системе нити фрост-бустере потребно је задимљавање воћњака паљењем бала сламе, грана или пиљевине, а најбоље је палити већи број мањих ватри.
Поред загријавања, корисна је и примјена Прогербалина или Промалина у дози од 1,2-2,4 литар по хектару у комбинацији са препаратима на бази амонокиселина (нпр. Биоплеx, Дрин и сл.) 24 часа прије најављеног мраза или најкасније 5 часова након мраза.
Уколико се третман ради прије мраза, потребно је повести рачуна да се уради у топлијем дијелу дана.
За више савјета пољопривредници могу посјетити интернет страницу Савјетодавна Српске pssrs.net или пратити објаве на Фејзбук мрежама Министарства и Савјетодавне Српске, али и Инстаграму: https://www.instagram.com/mpsv_rs/?hl=en
и Твитеру: https://twitter.com/MPSV_SrpskeПодијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.