Sign In

Савјети за воћаре због могућег мраза

Објављено:

Према прогнози метеоролога од недјеље нас очекује нагла промјена временских прилика и значајно захлађење са снијегом, док се у ноћи на понедјељак 23.марта очекује појава мраза.
Ово може довести до посљедица по воћке које су, у зависности од сорте, у фази цвјетања до фазе отварања пупољка. 
Због тога свим пољопривредницима савјетујемо неколико начина заштите воћки, од употребе фростбустера, система за орошавања воћа, преко димљења у воћњацима паљењем грана, сламе или пиљевине.
У случају димљења највише се препоручује употреба бала сламе, најбоље четвртасте, које се прво поквасе водом и запале. Притом се ствара густ дим који може да заштити воћке до температура од -3 степена. 
Воћке се могу заштитити и примјеном  аминокиселина које се могу набавити у пољопривредним апотекама, а помажу воћкама да синтетизују аминокиселине без губљења сопствене енергије коју могу да преусмјере на нешто друго, а у овом случају, на мраз. Најбоље их је примијенити дан до два прије мраза, а довољно је једна до двије литре по хектару.
Према прогнозама метеоролога, и у предстојећим данима од понедјељка до сриједе биће хладно са могућношћу јутарњег мраза.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.