Sign In

Корак даље у заштити Дрварског мућеног пекмеза од дрењина

Објављено:

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Борис Пашалић, са сарадницима, састао се данас у Бањалуци, са представницима прерађивача дрварске дрењине и предстaвницима организације SWG, на тему заштите производа „Дрварски мућени пекмез од дрењина“.

Дрварски мућени пекмез од дрењина је производ који је припремљен ручним мијешањем дрењина након пасирања. Саме географске карактеристике плода дријена, дуга традиција узгоја плода и дуга традиција и карактеристичан начин обраде плода у готов производ чувају све храњиве вриједности које имају дрењине.

На састанку је констатовано да је уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске производ „Дрварски мућени пекмез од дрењина“ започео процедуру ознаке заштићеног поријекла испред Агенције за безбједност хране БиХ. 

Поред поменутог на састанку је разговарано о даљим активностима и плановима прерађивача дрварске дрењине, али и реализацији пројеката брендирања и заштите географског поријекла прерађевина од дрењина (имбер, ликер од дрењина, ракија дрења) које Министарство пољопривреде планира да реализује у општини Дрвар.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.