Sign In

Малинари и даље најбоље подржани

Објављено:

Произвођачи малине и даље су најбоље подржани од свих воћара у Републици Српској, а садашња премија за малину од 0,20 КМ по килограму је већа од премија за све друге воћне врсте.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске сматра да нема мјеста незадовољству малинара најављеним износом премије за малину прошлогодишњег рода, јер је откупна цијена малине прошле године била 2,5 КМ, док је премија за малину рода 2018.године била 0,30 КМ, али када је откупна цијена била 1,60 КМ.
Овакво смањење премије је договорено и са представницима Удружења воћара Републике Српске, који су се сложили да се премија за оне воћне врсте чија откупна цијена у једној години буде виша, умањи. Такође, представници Удружења су се сложили са концептом да се на рачун премије по килограму повећа износ за друга давања као што су средства за капитална улагања, наводњавање, набавку механизације и друге мјере.
Малинарима је, као и другим воћарима, на располагању око десетак разних мјера по Правилнику о подстицајима, од средстава за набавку противградних мрежа, за наводњавање, механизацију, подизање вишегодишњих засада, премија осигурања, кориштење регресираног дизела.
Осим тога, општина Братунац, са чијег подручја су представници малинара који су изразили незадовољство, је једина општина у Републици Српској, БиХ, и шире, у којој су све мјесне заједнице покривене системом за наводњавање у шта је Влада Републике Српске уложила 9,5 милиона КМ.
Такође, у току је пројекат система наводњавања у Скеланима, општина Сребреница, који је такође у функцији развоја малинарства.
Опредјељење овог министарства је да се у идућим годинама не повећава износ премије по килограму, него износ средстава за подизање вишегодишњих засада, са новим садним материјалом, да се даље развијају системи за наводњавање и повећавају средства за капитална улагања.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.