Sign In

Министар Пашалић у Берлину учествовао у раду округлог стола о ИПАРД програму

Објављено:

​​​​

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је у Берлину да БиХ не користи новац из ИПАРД програма помоћи пољопривреди из средстава ЕУ, што њене фармере ставља у неповољан положај.
"БиХ још не користи ИПАРД средства, не користи чак ни такозвана ИПАРД лајк средства и није развила ИПАРД институционалну структуру за кориштење средстава, иако је њено успостављање високо на листи приоритета Реформске агенде до 2022. године. Ова чињеница ставља фармере у БиХ у неповољан положај у односу на земље региона, а нарочито у односу на фармере у ЕУ са којима несметано тргује", истакао је Пашалић.
Он је у обраћању на округлом столу посвећеном ИПАРД програму рекао да је Министарство пољопривреде учинило много да промијени ту ситуацију.
"Учествовали смо у доношењу стратешког документа на нивоу БиХ што је отворило врата ка ИПА средствима која нису ИПАРД средства у укупном износу од 30 милиона евра. Повећали смо средства аграрног буџета и за капиталне инвестиције за по 25 одсто, испунили смо услове за извоз свих категорија пољопривредних производа осим црвеног меса, имамо успостављен систем сљедивости у контроли квалитета храном, ветеринарске и савјетодавне службе, те остварујемо напредак у усаглашавању законских аката са правном тековином ЕУ", нагласио је Пашалић.
Он је истакао да од ЕУ очекује наставак подршке у испуњавању предуслова за кандидатски статус и остваривање предуслова за приступање главним фондовима, те да Европска комисија и даље буде партнер у координацији активности између различитих нивоа власти, истовремено поштујући уставне надлежности у БиХ.
Округли сто посвећен ИПАРД програму су организовали њемачко Министарство за пољопривреду и храну и Радна група за регионални рурални развој за Југоисточну Европу.
Пашалић је данас учествовао и у раду 12. Глобалног форума хране и пољопривреде у Берлину којем је присуствовало 75 министара пољопривреде из цијелог свијета.
Пашалић и његов савјетник Гордана Роквић присуствовали су током тродневне посјете Њемачкој и свечаном отварању 85. "Зелене седмице", једног од највећих сајмова хране у свијету, те пријему за министре земаља Југоисточне Европе који је организовала министар за пољопривреду Њемачке Јулиа Клокнер.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.