Sign In

"Лако је појас везати": У Бањој Луци одржана саобраћајно-васпитна обука за дјецу

Објављено:

​Агенција за безбједност саобраћаја, Министарство саобраћаја и Ауто-мото савез /АМС/ Републике Српске данас су на Тргу Крајине у Бањалуци организовало низ активности за дјецу и омладину да би им указали на значај кориштења појаса у вожњи. 

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић истакао је да се везивањем појаса на предњим и задњим сједиштима смањује ризик од тешког повређивања и смртних посљедица за 50 до 60 одсто. 


"Бавим се вјештачењем саобраћајних незгода више од 25 година и, анализирајући повреде, јасно је да у многим случајевима не би дошло до тешког повређивања или смрти да су возачи, сувозачи или путници на задњим сједиштима користили појас", рекао је Радовић новинарима. 

Он је навео да је прије 10 година, када је Агенција почела са радом, проценат везивања појаса на предњим сједиштима био испод 40 одсто, а данас је готово 80 одсто. 

 

Помоћник министра за друмски саобраћај Драган Станимировић  навео је да су резултат дале мјере свих надлежних органа, почевши од контрола које спроводи Министарство унутрашњих послова Републике Српске, улагања у путну инфраструктуру Министарства саобраћаја и веза Српске, преко сталних кампања Агенције и АМС-а. 


"Осим код возача и сувозача, кампања `Лако је појас везати!`, коју спроводимо, има за циљ да укаже и на законску обавезу правилног превоза дјеце у возилима. Правилним превозом дјеце, уз кориштење ауто-сједалица, значајно се смањује ризик од повређивања дјеце", рекао је Станимировић. 

 

Према његовим ријечима, подаци говоре да је најлошији просјек када је ријеч о правилном превозу дјеце узраста од три до 12 година. 

 

Генерални секретар АМС-а Ранко Бабић истакао је да овај савез годишње организује више од 25 превентивно-образовних активности с циљем да на путевима буду квалитетни, образовани и сигурни учесници у саобраћају, било да је ријеч о пјешацима, бициклистима или возачима. 

 

"Када су 2000. године МУП и АМС били једини на овом задатку, имали смо више од 250 погинулих у саобраћајним несрећама годишње и далеко већи број саобраћајних незгода, а далеко мање аутомобила на путевима", подсјетио је Бабић. 

 

Он је навео да је тада урађена студија која је показала да је само 1,7 одсто грађана Републике Српске користило појас, а да је низ превентивних активности и окупљање свих институција Републике Српске о том питању довео до тога да данас више од 70 одсто грађана користи појас. 

 

Бабић је нагласио да је напредак огроман, али да то није резултат којим могу да буду задовољни јер развијене европске земље имају проценат употребе појаса већи од 95 одсто. 

 

У оквиру кампање "Лако је појас везати!" на Тргу Крајине приређена је саобраћајно-васпитна обука за дјецу предшколског и раношколског узраста, док је средњошколцима демонстриран утицај појаса при судару и превртању возила. 

 

Приређена је и демонстрација утицаја појаса на тијело возача и путника при чеоном судару и при превртању возила за ученике бањалучких средњих школа и заинтересоване грађане, као и такмичење на полигону за испит спретности за ученике средњих школа.  Помоћник министра за друмски саобраћај др Драган Станимировић побједнику такмичења уручио је награду - бицикл.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.