Sign In

Министар Ћорић уручио захвалнице за најуспјешније пројекте - Награђено пет основних школа у Српској

Објављено:

​Пет основних школа у Републици Српској добило је данас награде и захвалнице за најуспјешније пројекте чији је циљ развијање свијести код младих о значају медија у друштву и њиховог штетног утицаја.

На конкурсу у оквиру кампање "Јачање медијске писмености дјеце у Републици Српској" учествовало је 15 основних школа, а награђене су школе са Пала, из Власенице, Јошавке, Бањалуке и Бијељине. Награде које се састоје од три рачунара и два лаптопа које је обезбиједила Компанија "М:тел" уручили су министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић.

Ћорић је истакао да је јачање медијске писмености код дјеце значајно јер спречава негативан утицај који на њих могу имати информације из медија.
Он је навео да је циљ кампање и да се ојачају материјално-технички капацитети у основним школама, те да се родитељима и дјеци помогне да на одговарајући начин користе медије.

"Пројекат ће бити настављен и у наредној школској години, а циљ нам је да преко стручних лица едукујемо наставнике како би стекли компетенције и могли да их преносе на ученике, родитеље и ширу јавност", рекао је Ћорић.

Тривићева је указала да је медијска писменост актуелно питање у вријеме модерних технологија, те да је неопходно дјецу усмјеравати на позитивне стране употребе ових технологија.

"Такође их морамо упозорити на опасности које вребају на интернету, односно које су доступне путем друштвених мрежа", рекла је Тривићева.

Она је навела да је податак да мање од 20 одсто родитеља може да препозна опасности за своје дијете на интернету довољан показатељ да је потребно дугорочно радити на овом питању.

Генерални директор компаније "М:тел" Марко Лопичић нагласио је да ова компанија у континуитету улаже у безбједност најмлађих на интернету, али и генерално у безбједност свих информационих и телекомуникационих ресурса.

"Надам се да је овај пројекат постигао кључне циљеве јер смо свјесни да су медији значајан дио живота наших најмлађих. Циљ нам је био да им покажемо како да на озбиљан и критички начин препознају поруке које долазе са медија", рекао је Лопичић.

Члан комисије за избор најбољих пројеката Драгана Трнинић навела је да се на конкурс пријавило 15 основних школа, те да су сви пројекти били изузетно квалитетни. Трнинићева, која је и професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци, рекла је да је медијско образовање на овај начин ушло у школе, као и да се оно шири код дјеце која се свакодневно сусрећу са различитим медијима како у процесу образовања тако и у слободно вријеме.

"Евидентно је да су дјеца данас изузетно дигитално писмена, те је много важна критичка медијска писменост, односно њихова свијест о различитим аспектима медија, да имају своје лице и наличје", напоменула је Трнинићева.

Она је изразила задовољство јер су у кампањи са својим пројектима учествовале школе из мањих средина, те тиме показале висок ниво свијести о значају укључености дјеце у процес медијског образовања. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.