Sign In

Најављена реконструкција магистралног пута од Врбашке до Козарске Дубице вриједна 14 милиона марака

Објављено:

​Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић најавио је у Козарској Дубици скору реконструкцију дијела магистралног пута према Градишци, на дионици од Врбашке до Козарске Дубице, чија је укупна вриједност 14 милиона КМ.

Ћорић је новинарима након састанка, којем је присуствовао и начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић и други општински званичници и представници политичких партија, изјавио да је путна инфраструктура од Градишке до Козарске Дубице у катастрофалном стању.

“У току је поступак набавке за извођење радова и очекујемо да ће тај поступак у задатом року бити и завршен и да ћемо у наредних мјесец или мјесец и по дана имати почетак радова на реконструкцији магистралног пута од Врбашке до Козарске Дубице”, рекао је Ћорић.

Он је нагласио да је то битна комуникација јер се Козарска Дубица ослања на граничну комуникацију према Градишци и наравно ауто-пут према Бањалуци.

Ћорић је потврдио да је са званичницима у Козарској Дубици разговарао и о другим инфраструктурним пројектима који су планирани и изградњи и рехабилитацији другијх путних праваца, укључујући и путни правац према Бањи Мљечаница.

Састанку у Козарској Дубици данас је присуствовао и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, који је изјавио је да је та општина била запуштена дужи времески период, а магистрални пут Козарска Дубица-Градишка није обновљен никада од када је први пут асфалтиран, већ да је само имао ђелимичне реконструкције.

“Ово је врло важно за општину Козарска Дубица, а важне су и остале путне комуникације према Приједору, Костајници и Новом Граду да се у наредном период реконструишу и доведу у примјерено стање, јер је то регион са око 200.000 становника, који је ослоњен на Европску унију”, изјавио је Милуновић.

Он је нагласио и потребу реконструкције локалне путне мреже у Козарској Дубици.

Повјереник ОО СНСД-а Козарска Дубица Родољуб Топић потврдио је да је на рачун општине Козарска Дубица данас пребачен дио средстава Републике Србије који ће служити за санацију обавеза из буџета општине Козарска Дубица.

“Данас је пребачено 1.900.000 евра на рачун општине Козарска Дубица, а друга важна ствар данас је посјета министра Ћорића, током које је финализован договор да се започне са санацијом пута од Градишке до Козарске Дубице. Већ је расписан тендер за санацију тог пута”, рекао је Топић.

Он је навео да ће дио радова бити урађен у току ове године, а дио сљедеће године у зависности од временских прилика.

“Представници коалиције која чини скупштинску већину су данас наступали јединствено у циљу да помогнемо грађанима у Козарској Дубици јер заједно можемо више, без обзира на политичку припадност”, рекао је Топић.

Он је навео да је интерес грађана више пројеката, више радних мјеста, више уређења инфраструктуре, те подсјетио да је већ у току пројекат уређења Бање Мљечаница вриједан 32 милиона КМ.

Топић је захвалио свим институцијама Републике Српске које су спремна да помогну Козарској Дубици.

Предсједник НПС-а Дарко Бањац изјавио је да је пројекат уређења Бање Мљечаница један од највећих пројеката који се у посљедњих 35 година реализује у Козарској Дубици и читавој регији.

“То није све јер је министар Ћорић данас у Козарској Дубици, на основу иницијативе начелника општине и свих људи у Козарској Дубици, најавио реконструкцију и рехабилитацију магистралног пута М-15 Градишка – Козарска Дубица, од мјеста Врбашка до Козарске Дубице, а вриједност тог пројекта је 14 милиона КМ”, навео је Бањац.

Он је најавио да ће тендерски поступак бити завршен за 7-10 дана, те додао да вјерује да ће радови почети за шездесетак дана.

Бањац је оцијенио да је у питању један од најлошијих путева у Републици Српској, те додао да је данас најављена и реконструкција регионалног пута Међувође – Мљечаница, која ће се вршити наредне године.

“Не можемо одустати од изградње регионалног пута Моштаница – Мраковица и то је став свих нас јер је тај пут веома значајан за Козарску Дубицу, као и реконструкција и изградња сеоских и градских путева у наредне три године”, нагласио је Бањац.

“Имамо прилику да заједничким ђеловањем докажемо да у Козарску Дубицу могу да дођу озбиљни пројекти ида Дубица у наредном период може да иде путем стабилизације и развоја. Ми ту шансу не смијемо пропустити”, поручио је Бањац.

Начелник општинског Одјељења за стамбено-комуналне послове Даријан Бабић захвалио је министру Ћорићу у име локалне заједнице и оцијенио да је за Козарску Дубицу веома значајан пројекат реконструкције пута Врбашка – Доња Градина, јер је то најлошија дионица пута према Градишци.

Он је потврдио да је тема састанка са министром Ћорићем била и рјешавање проблема на другим локалним саобраћајницама, те најавио да ће општина Козарска Дубица припремити све пројекте за рјешавање тих инфраструктурних проблема како би они били спремни за реализацију када се за то створе финансијски услови.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.