Sign In

Потписан уговор о дионици ауто-пута на Коридору "Пет це"

Објављено:

​Представници предузећа "Аутопутеви Републике Српске" и "Интеграл инжењеринг" потписали су данас у Бањалуци уговор о пројектовању и изградњи ауто-пута на Коридору "Пет це" кроз Републику Српску, на правцу од Руданке до Путниковог брда.

Уговор су потписали директор "Аутопутева Републике Српске" Душан Топић, вршилац дужности извршног директора за техничке послове овог предузећа Миленко Дакић и директор "Интеграл инжењеринга" Слободан Станковић.

Топић је рекао да овај уговор представља посебан изазов, јер подразумијева изградњу два тунела, те да је ово осми уговор који је ово предузеће потписало за изградњу ауто-путева.

- Иза нас је 105 километара изграђених ауто-путева који су у функцији. Можемо са задовољством и поносом рећи да је иза нас добар посао, да смо постигли добре цијене, обезбиједили одличан квалитет и испоштовали све рокове - рекао је Топић.

Станковић је истакао да је данас потписан врло значајан уговор, чијом реализацијом ова компанија може подигнути свој технолошки ниво.

Он је навео да ова компанија запошљава око 2.000 радника, да раде на пословима у Сјеверној Македонији, Србији, Словенији, Хрватској и БиХ, те да имају уговорених послова вриједних 300 милиона евра.

Уговорена вриједност радова је 93.719.409 евра, рок за завршетак је три године, а пројекат ће бити финансиран кредитом Европске банке за обнову и развој, као и бесповратним средствима Инвестиционог оквира за западни Балкан.

Ријеч је о дионици дугој око шест километара, коју карактерише неколико захтјевних објеката, као што је мост преко ријеке Босне, вијадукт, надвожњак, усјек и два тунела.

Потписивању уговора присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар саобраћаја и веза Српске Недељко Ћорић.

Вишковић је истакао значај изградње ауто-пута на Коридору 5Ц кроз Републику Српску, на правцу од Руданке до Путниковог брда, да би се наставио инвестициони циклус, раст БДП-а и развој економије у Српској, те изразио задовољство што ће извођач радова бити домаћа фирма. Вишковић, који је присуствовао потписивању уговора о пројектовању и изградњи овог дијела ауто-пута, рекао је да ће то омогућити и раст јавне потрошње и квалитетнији живот грађана у Српској.

Он је честитао потписницима уговора представницима предузећа Аутопутеви Републике Српске и Интеграл инжењеринг финализацију посла, те навео да је тендер за извођача радова рађен према процедурама ЕБРД-а, као и да је избор извођача био у њиховој надлежности. 

Потписницима је честитао и министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић, који је истакао да је ово важан дан за Републику Српску, која показује свој капацитет у жељи и настојању да изгради и властиту мрежу ауто-путева.

"Потписан је уговор за изградњу дионице друге фазе Коридора `Пет це`. Овдје су одобрена и бесповратна средства ЕУ од 38 милиона евра", рекао је Ћорић новинарима. 

Ћорић је истакао да је значај овог потписивања и у томе што је извођач домаћа компанија, што значи да ће бити упослени капацитети Републике Српске. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.