Sign In

Почела рехабилитација пута Невесиње-Мостар

Објављено:

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић и вршилац дужности директора "Путева Републике Српске" Давор Кострешевић озваничили су данас почетак рехабилитације пута Невесиње-Мостар, од ентитетске границе до Невесиња, у дужини од 10,7 километара, а вриједност радова је 3,3 милиона КМ.

Ћорић је изразио наду да ће у идућој години бити још инвестиција у путну инфраструктуру на подручју Херцеговинине, у складу са капацитетима и могућностима Владе Српске и "Путева Републике Српске".

"Увијек се врше процјене на основу протока саобраћаја на путевима и на основу тога се праве планови за наредну годину. Мислим да је сљедећи пројекат у Херцеговини дионица пута Љубиње-Жегуља, затим обилазница око Требиња, и пут од Невесиња до Гацка се морати радити", изјавио је новинарима Ћорић.

Он каже да су много веће потребе становништва него што су реалне могућности, те изразио наду да ће грађани имати довољно стрпљења.

Говорећи о пројекту, Кострешевић је навео да се ради о рехабилитацији путне комуникације до границе са Федерацијом БиХ, у дужини од око 11 километара.

"Вриједност овога пројекта је 3,3 милиона КМ у обиму да се задржава постојећи профил путне комуникације, али се укључује и обнова комплетне и хоризонталне и вертикалне сигнализације. Вршиће се и обнова одбојне ограде, периодично са ивичњацима, комплетна одводња и заштита мрежама од ерозије", појаснио је Кострешевић.

Он је навео да је рок завршетка остављен флексибилан, али да се очекује да радови буду завршени за годину дана.

Када је у питању рехабилитација или реконструкција осталих путева у Херцеговини, Кострешевић је рекао да се у наредној години очекује већи инвестициони циклус и да ће се радити сходно могућностима и потребама.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да ће овај пројекат значити много за све који пролазе тим путем.

"Ради се о саобраћајници која је најфреквентнија у Херцеговини. Ту сваки дан пролази више од 1.000 возила. Наша комплетна привреда је укључена на ову саобраћајницу, а она води и на будући ауто-пут пет це Вц који иде кроз цијелу БиХ. Ово је значај за нашу привреду, трговину и грађане који живе у Невесињу, а раде у Мостару", рекао је Авдаловић.

На почетак радова, како је навео, чекало се дуго јер су процедуре јавних набавки одуже.

"Коначно постоји сагласност свих. Све процедуре су завршене, новац је обезбјеђен и извођачи су одабрани. Све је спремно и мислим да ће бити једна од најбољих када се ово заврши", рекао је Авдаловић.

На почетној тачки рехабилитације на локацији Бакрачуша присуствовали су и посланик у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија, начелник невесињске општине Миленко Авдаловић са сарадницима, те представници Конзорцијума "ХП инвестинг-Невесињепутеви", који изводи радове.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.