Sign In

Утврђен Нацрт закона о измјенама Закона о безбједности саобраћаја

Објављено:

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске, којим је прецизније прописан и проширен дјелокруг рада Агенције за безбједност саобраћаја у дијелу који се односи на планирање мјера за унапређење и побољшање стања безбједности саобраћаја.

С тим у вези, детаљније је уређена примјена процедуре ревизије приликом израде пројектне документације, као и провјера јавних путева са аспекта безбједности саобраћаја.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби прецизнијег уређења појединих области за које се у пракси указала потреба, као и уређење употребе нових возила у саобраћају.

С циљем олакшаног и безбједнијег кретања моторних возила прописано је кретање у раскрсници са кружним током, те је допуњена одредба којом се прописују понашања у вожњи која се сматрају насилничком вожњом.

С обзиром на то да су учесници у саобраћају постала и лака лична електрична возила, прописана је категоризација, услови и начин њиховог кретања на јавним површинама.

Допуњене су одредбе којим се уређују случајеви у којима се возило може паркирати на тротоару, као и контрола присуства алкохола или опојних дрога у организму код пјешака.

Прописани су и трошкови изласка полицијских службеника на лице мјеста ради вршења увиђаја саобраћајне незгоде са мањом материјалном штетом када учесници незгоде одбијају да попуне и потпишу образац европског извјештаја о саобраћајној незгоди, а трошкове сноси учесник саобраћајне незгоде који захтијева излазак полиције.

Влада Републике Српске прихватила је и Информацију о кориштењу електричних аутомобила са приједлогом мјера с циљем повећања броја електричних аутомобила.

Влада констатује да постојећи регулаторни оквир у области директних и индиректних пореза, накнада за набавку, кориштење и регистрацију возила, просторног планирања и инфраструктуре, не омогућава значајније повећање броја електричних аутомобила у употреби, те да је измјеном истих потребно створити олакшице и подстицаје за повећање броја електричних аутомобила у употреби.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.