Sign In

У Приједору обиљежен почетак кампање "Опрезни пазе на пружне прелазе"

Објављено:

​У Приједору је данас обиљежен почетак кампање "Опрезни пазе на пружне прелазе".

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изјавио је да су данас у Приједору релевантне институције донијеле важне закључке на основу којих ће бити сачињен динамички план активности, с циљем побољшања безбједности свих учесника у саобраћају.

"Постоје одређена размимоилажења у мишљењима локалних заједница, инспектората и `Жељезница Републике Српске`. Они су добили задатак да у 15 дана припреме обимну информацију за свих 35 путних прелаза у Приједору", рекао је Ћорић.

Вршилац дужности генералног директора "Жељезница Републике Српске" Жељко Радић изјавио је да ће ово предузеће максимално подржати све акције, као и ову, којима се безбједност у саобраћају подиже на виши ниво.

"Од 248 путних прелаза 212 је обезбијеђено троуглом прегледности, а 13 системом свјетлосне и звучне сигналиазције. У претходних 10 година уложили смо око четири милиона КМ у подизање безбједности на путним прелазима, а и поред тога људски фактор је нешто што се не може спријечити као моменат", рекао је Радић.

Уколико се подигне ниво безбједности, каже Радић, и учесници у саобраћају морају промијенити свијест да не би угрожавали своје животе, те безбједност друмског и жељезничког саобраћаја.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић изјавио је да у Приједору и у Новом Граду има већи број пружних прелаза који нису обезбијеђени и који су потенцијална опасност за грађане и истакао да сви са своје стране треба да ураде шта је неопходно.

"Апелујемо на грађане да воде рачуна приликом преласка преко пружних прелаза јер постоје знакови који упозоравају на потенцијалну опасност. Прије пар година пружни прелаз `Тринаеста`, који је однио многе животе, завршен је и од тада није било случајева. Имамо још два потенцијално опасна мјеста која ћемо анализирати", појаснио је Павловић.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је да је у посљедњих седам година 16 лица смртно страдало на пружним прелазима у Републици Српској и да је готово искључиво одговорност за настанак саобраћајних незгода била на возачима друмских возила.

"Ова кампања састоји се из више сегмената. Један је да ту поруку да морамо бити опрезни и поштовати правила кад прелазимо пружни прелаз пренесемо што већем броју оних који учествују у саобраћају прелазећи свакодневно преко пружних прелаза, а други сегмент кампање је да се унаприједи инфраструктутра на пружним прелазима", појаснио је Радовић.

Почетку кампање, која ће трајати до 30. септембра, присуствовали су и главни републички саобраћајни инспектор Данислав Драшковић и генерални секретар Ауто-мото савеза Ранко Бабић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.