Sign In

Циљ безбједнији и модернији пружни прелази у Републици Српској

Објављено:

Повећана брзина на пругама у Републици Српској са осигураним пружним прелазима главни је циљ смањења броја ових прелаза, рекла је помоћник министра саобраћаја и веза Српске за жељезнички саобраћај Весна Вожни након радног састанка којем су присуствовали градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић, представници Инспектората, предузећа "Жељезнице Републике Српске", "Путеви Републике Српске" и Ауто-мото савеза.

Вожни је навела да је законом предвиђено да се број пружних прелаза смањи, односно да се на свака два километра остави један, а да остали имају приступне путеве до тих прелаза.

"Дали смо прелазни период од пет година, али није много урађено. Број прелаза је смањен за око 40 од нешто више од 280, а предвиђено је да их остане око 150", рекла је Вожни. Она је позвала све да подрже кампању "Опрезни пазе на пружне прелазе".

Вожни је навела да се, због неопрезности учесника у друмском саобраћају, дешава да су посљедице незгоде на пружним прелазима велика материјална штета и тешко повријеђени и преминули.

"Срећом, ријетко се дешавају овакви ванредни догађаји на пружним прелазима, али нажалост са тешким посљедицама", рекла је Вожни.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да на подручју Бањалуке има 29 пружних прелаза, од којих је 10 прелаза који се потенцијално могу укинути.

Он је навео да Влада Српске има план, заједно са Градском управом, да се идентификује тачан број пружних прелаза који ће остати, након што се укину они који у овом моменту нису најпотребнији, те да се изгради сва безбједносна инфраструктура која ће гарантовати да се незгоде неће дешавати.

"То значи да се изграде рампе и једну такву врсту пројекта `Жељезнице Српске`, којима сам захвалан, биће изграђена у Залужанима", рекао је Станивуковић.

Представник "Жељезница Републике Српске" Раде Цвијановић каже да ово предузеће константно ради на подизању нивоа безбједности на пружним прелазима, наводећи да ће то радити и даље.

Он је позвао све да поштују саобраћајну сигнализацију како би допринијели бољој безбједности на пружним прелазима.

Цвијановић каже да је за опремање савременом техничком опремом неопходно издвојити од 250.000 КМ до 400.000 КМ за један пружни прелаз. Према његовим ријечима, најчешћи узрок незгода на пружним прелазима је непоштовање саобраћајне сигнализације.

Кампања "Опрезни пазе на пружне прелазе" спроводи се од 24. марта до 30. септембра 2021. године у Републици Српској. Почетак превентивне активности обиљежен је у Приједору и општини Нови Град. Реализацијом кампање очекује се повећан опрез свих учесника у саобраћају приликом кретања преко пружних прелаза и смањење броја саобраћајних незгода на пружним прелазима.

У Републици Српској у посљедњих пет година на пружним прелазима смртно је страдало 14 лица.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.